Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO EVISITORU

Sjajni turistički rezultati: 23 posto više noćenja, najviše turista iz Njemačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5,7 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto.

"Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 4.8 milijuna dolazaka (+24 posto) i 20 milijuna noćenja (+24 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima", doznaje se iz Ministarstva turizma koje je rezultate prikupilo temeljem sustava "eVisitor", koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew)

Pročitajte i ovo Odlična turistička podsezona - 5 Odlične brojke Ima ih sve više i ne kriju oduševljenje: "Nevjerojatno je sve - od ljudi, grada, ambijenta do zgrada" Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu

Od siječnja do lipnja najviše noćenja ostvareno  je u Istri (6.82 milijuna noćenja), Kvarneru (3.92 milijuna noćenja), te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3.88 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 2.36 milijuna noćenja, Zadarska sa 2.28 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 1.23 milijuna noćenja, Zagreb s 961 tisućom noćenja, te Ličko-senjska županija sa 615 tisuća noćenja.

Na kontinentu je, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 800 tisuća noćenja, a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (154 tisuće noćenja), Krapinsko-zagorskoj (145 tisuće noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (86 tisuća noćenja). Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu i Splitu.

"Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija"

„Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Činjenica jest da imamo konkurentan proizvod i odlične resursne osnove, ali mi smo konstantno rastuća destinacija upravo zbog predanog rada i truda svih turističkih djelatnika, a ja im se ovim putem na tome zahvaljujem. Iznimno mi je drago što osim naših tradicionalnih tržišta, poput Njemačke, Austrije i Slovenije, odlične rezultate ostvarujemo na tržištima poput Velike Britanije, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država gdje smo ostvarili rast od preko 30 posto.

Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama diljem svijeta. Vjerujem da će se odlični trendovi nastaviti i u ostatku godine i da će se time dati još jedan dodatni zamah razvoju turizma i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

"Najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke"

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (4.94 milijuna noćenja), Austrije (2.20 milijuna noćenja), Slovenije (1.98 milijuna noćenja), Ujedinjene Kraljevine (1.26 milijuna noćenja) i Poljske (1.05 milijuna noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (8.72 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (5.48 milijuna noćenja) te kampovima (4.24 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 890 tisuća noćenja.

U prva tri mjeseca 2017. godine prihodi od turizma iznosili su 395,9 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (386,9 milijuna) predstavlja rast od 2,3%, odnosno rast od 9 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene