Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je najbliži Kosor

Prvi prebjeg HDZ-a: Salapić prešao u HDSSB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Salapić prvi je prebjeg iz redova HDZ-a otkako je za novog predsjednika stranke izabran Tomislav Karamarko.

Dosadašnji saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik osječkog ogranka te stranke Josip Salapić pristupio je danas Hrvatskome demokratskom savezu Slavonije i Baranje (HDSSB), izvijestio je u Osijeku predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament Iz minute u minutu Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako je Salapić danas potpisao pristupnicu za HDSSB, čime klub zastupnika HDSSB-a u Hrvatskome saboru sada ima sedam zastupnika, a budući da je obnašao dužnost predsjednika kluba vijećnika HDZ-a u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini, HDSSB, koji u toj županiji obnaša vlast, sada ima jednog vijećnika više.

Zahvalio na potpori novoj stranci

Zahvalivši svim zastupnicima HDSSB-a koji su mu ovih dana pružali potporu, Salapić je rekao kako su proteklih godina politički bili na suprotnim stranama, ali su ipak korektno surađivali, te je, kako je dodao, "i te kako razumio ideje i napore HDSSB-a za grad Osijek te Slavoniju i Baranju".

"Odlučio sam se na ovo jer kao zastupnik želim dati doprinos onima koji su me izabrali, a to su birači Slavonije i Baranje koji danas teško žive", rekao je Salapić. Dodao je da kao prvi suradnik bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor u kampanji za izbor predsjednika stranke nije bio kandidat ni za jedno tijelo ni dužnost na 15. općem saboru HDZ-a, nego joj je samo dao potporu, ali, istaknuo je, dosad "nije vidio toliko niskih međuljudskih odnosa, toliko izdaja među prijateljima, dojučerašnjim ministrima i dugogodišnjim suradnicima".

Izdaja i okretanje leđa

Ono što kao čovjek ne mogu izdržati jest da prijatelji izdaju svoje prijatelje i da okreću leđa bilo kome u bilo kojem trenutku, rekao je Salapić i ustvrdio kako mu nitko nije ugrozio poziciju u stranci i da se na prijelaz u HDSSB odlučio, jer drži da će kao zastupnik te stranke dati najviše što može s obzirom na to da shvaća i razumije stanje u Slavoniji i Baranji, zbog čega mu je, kako je rekao, nekada bilo teško prešutjeti amandmane koje je u Saboru predlagao HDSSB.

 Istaknuo je kako je od od svoje 16-te godine u HDZ-u i kako ga je ta stranka odgojila i omogućila mu da stekne visoko obrazovanje uz pomoć stipendije, ali kao motiv za odlazak navodi netom proteklu kampanju za predjsednika HDz-a. U njoj je, tvrdi Salapić, bilo previše niskih udaraca i nepovjerenja među kolegama, koje on više nije mogao trpjeti.

Pismo HDZ-ovcima

Jučer je i svim HDZ-ovcima poslao otvoreno pismo u kojem je najavio svoj odlazak iz stranke. Na pitanje smatra li moralnim vraćanje svojeg mandata HDZ-u, Salapić odgovara kako je poštenije da zadrži svoj mandat i prenese ga u HDSSB, jer su ljudi glasali za njega. HDSSB tako postaje bogatiji za još jedan mandat u Saboru.

Na novinarski upit da objasni tvrdnje o "niskim udarcima" te je li ovo sada udarac Jadranki Kosor, Salapić je odgovorio kako je te udarce doživio u kampanji za izbor predsjednika osječkoga HDZ-a, ali ih je pretrpio i pobijedio.

Kosor je znala za odlazak

"Držim da ne mogu sjediti u klubu zastupnika u kojem dojučerašnji ministri i potpredsjednici vlade govore loše jedni o drugima. Ne smatram da sam svojim potezom okrenuo leđa Jadranki Kosor, već sam joj pomogao jer - kad je izgubila izbore - bio sam do kraja uz nju. I do kraja sam ostao dosljedan, nisam nikoga izdao i bio sam bez fige u džepu", rekao je Salapić.

Na upit novinara zna li Jadranka Kosor za njegov potez, odgovorio je potvrdno, a Šišljagić je rekao kako je Salapić bivšoj stranci poslao obavijest da izlazi iz HDZ-a te da to nije nikakva tajna i da to znaju oni koji trebaju.

Salapić je dodao i kako je uvijek simpatizirao s dobrim prijedlozima HDSSB-a, koje kao HDZ-ovac nikad nije mogao podržati. (A.M.B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene