Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje plaća

Prvi potez novih vlasnika Petrokemije gura radnike u prosvjed: "Tako ne bi radili da planiraju proizvodnju"

Kutinska Petrokemija ima nove vlasnike, a već prvi njihov potez šokirao je radnike. Plaća im se smanjuje za 20 posto! Sindikati najavljuju prosvjed.

Medeni mjesec u Petrokemiji trajao je - ni tri tjedna. Novi vlasnici iz Turske obećavali su pokretanje proizvodnje pa onda radnicima servirali ukidanje - smjenskog rada. Za njih to znači smanjenje plaće od 20 posto. U 15 godina rada u Petrokemiji Matija Gašparec svašta je prošao, ali ovo je veliki šok.

"Otkad sam došao, a to su mi pričali i ranije, uvijek je bilo 'sad će nas zatvoriti, sad će biti nešto', ali nikad se nije nešto baš ovakvo dogodilo, da su nas tako oderali po novčaniku", rekao je Gašparec.

Radnici Petrokemije u prosjeku imaju satnicu od oko pet i pol eura. Uz rad u jednoj smjeni to je još euro manje. Kada proizvodi, Petrokemija radi u tri smjene. Ako radi u jednoj, to znači da proizvodnje nema.

"Nitko ozbiljan ne bi ovo radio da planira pokrenuti proizvodnju za mjesec dana. Sedmi mjesec? Oni će vjerojatno reći da razmišljaju o sedmom mjesecu. Ma neće! Za koga će proizvoditi u sedmom mjesecu? Nema potrebe. U sedmom mjesecu se inače gnojivo ne proizvodi", istaknuo je Željko Klaus, predsjednik sindikata EKN.

Ne proizvodi se ni ostalim mjesecima ako se može jeftinije uvesti. Mnogi su i ranije sumnjali da bi Petrokemija mogla postati pakirnica turskog gnojiva. No sindikati su tražili da se Turke što prije pusti u tvrtku, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina. Povjerovali su obećanjima.

Pročitajte i ovo Petrokemija, ilustracija - 2 TURSKI VLASNIK TVORNICE Radnici Petrokemije zabrinuti prvim odlukama novog vlasnika: "Ukinuli su smjenski rad, plaće će ići dolje. Otkazali su i današnji sastanak sa Sindikatima"

"Da oni očekuju od Kutine proizvodnju od milijun i sto tisuća tona i provoz, odnosno uvoz i prodaju od još devetsto tisuća tona. Dakle, to je jedan od vlasnika rekao u kamere ovdje. Ovo što se sad događa baš ne potvrđuje tu priču", upozorava Davor Rakić, glavni sindikalni povjerenik Petrokemije.

Radnici su ogorčeni, u prosvjedne akcije kreću već sutra. Gašenje Petrokemije neće mirno promatrati.

Pročitajte i ovo Petrokemija, ilustracija - 5 Najavljena modernizacija Završena saga o prodaji Petrokemije: "Početak proizvodnje ovisi o cijeni prirodnog plina"

"Ja bih radije da mi kažu - ne trebaš nam više, odi nekamo. Nije da mi se ide nekamo, imam kod kuće bolesno dijete, prošao sam svašta s njim i radije bih bio s njima, ali ako budem morao, otići ću nekamo van. Stvarno ne znam što mi drugo preostaje", priznaje Gašparec.

Na pitanje treba li im Matija i ostalih 1200 radnika, novi vlasnici ne odgovaraju. Pred kamere, kao ni pred radnike - ne žele.

 

Više o problemima u Petrokemiji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene