Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki već potrošili pola

Velik odaziv: Počelo cijepljenje protiv gripe, za dozu se čekalo u redovima

Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Red za cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) Red za cijepljenje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Specijalist epidemiologije dr. sc. Bernard Kaić i Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Specijalist epidemiologije dr. sc. Bernard Kaić i Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija na aerodromu Schiphol kod Amsterdama, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Diljem Hrvatske u srijedu je počelo cijepljenje protiv gripe. Od jutra se čekalo u redovima, a neke ambulante već su prvog dana potrošile gotovo pola doza dobivenog cjepiva.

Red za cijepljenje protiv gripe se stvorio i ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tjedne brojke Prate li epidemiolozi i dalje situaciju, je li korona postala sezonska bolest? Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

"Moram čekati da malo gužva stane, ne mogu ovoliko čekati. Imam godine, red je da se cijepim", objasnio je Romeo.

Ništa bolja slika nije bila ni unutra. Oni najstrpljiviji dočekali su svoj red i dobili cjepivo protiv gripe. "Gužva je ogromna jer se naši stariji sugrađani žele prvi dan cijepiti. Još jednom apeliramo - zaista ima cjepiva, bit će ga dovoljno, još uvijek gripa nije stigla kod nas. Imamo dovoljno vremena za zaštitu“, rekla je dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju u Splitu.

Zaštita je ove godine drugačija nego prošle. Umjesto trovalentnog daje se četverovalentno cjepivo. Odnosno cjepivo koje štiti od više sojeva gripe. Za njega se i u Zagrebu čekalo u redovima od jutra. U Domu zdravlja Osijek kažu da je interes za cijepljenjem puno veći nego prošlih godina. Pacijenti su se tjednima ranije o cjepivu raspitivali.

"Jutros smo cijepili 50 ljudi, jučer smo dobili 120 doza cjepiva za našu ambulantu tako da smo danas u ovoj prijepodnevnoj smjeni skoro pola doze cjepiva potrošili", rekao je dr. Mario Ćurković iz Doma zdravlja u Osijeku.

Prednost imaju kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice, zdravstveni radnici. A što se tiče djece? Liječnici apeliraju - treba cijepiti djecu koja imaju bilo koju kroničnu bolest.

"Ta djeca su pod povećanim rizikom za obolijevanje od gripe. I ne samo da su pod povećanim rizikom, nego su pod povećanim rizikom za pogoršanje kronične bolesti“, kaže prof. dr. Davor Plavec iz Dječje bolnice Srebrnjak.

Roditelji su toga itekako svjesni. "I dijete i ja smo astmatičari pa oboje idemo na cijepljenje svake godine", rekla nam je Ivančica iz Zagreba.

No neki imaju drugačije mišljenje. "Protiv cijepljenja sam inače i neću cijepiti svoju djecu", kaže Nermina iz Zagreba.

Nabavljeno je 10 posto cjepiva više

Od gripe je prošle godine u Hrvatskoj oboljelo više od 60 tisuća ljudi. No lani je cjepiva nestalo samo dva tjedna nakon što je cijepljenje uopće počelo. Ove godine nabavljeno je 10 posto doza više.

O svemu smo razgovarali s dr. sc. Bernardom Kaićem, specijalistom epidemiologije HZJZ-a.

Što ako se dogodi da cjepiva nedostaje? Hoće li se naručivati nove doze?

Treba podsjetiti da je svatko dobio koliko je tražio. Mi smo cjepiva naručili i distrubuirali prema procjenama potreba koje su došle s terena početkom godine. Ako se dogodi da odaziv puno veći nego što je bilo planirano može se pokušati naručiti još cjepiva. Ako ćemo moći naručiti, nabavit ćemo još. Ali ne znam hoćemo li biti u mogućnosti. Pitanje je i kada će doći dodatne količine. Jer ako dođu prekasno, onda ih više nitko ni neće. Prvo traže, a poslije ih neće uzeti.

Ali i ako bude, u pitanju su neke manje količine?

Da, naravno.

Gdje se i kada ljudi mogu cijepiti? Mogu li kupiti cjepivo pa donijeti svom obiteljskom liječniku?

Ne baš. To nikako ne preporučujemo. Preporučujemo da se dogovore sa liječnikom. Za ove koje se cijepe besplatno, mogu se u ordinaciji svog liječnika cijepiti jer je cjepivo distribuirano u ordinacije. Mogu i u Zavodima za javno zdravstvo koji također imaju cjepiva za te rizične kategorije. A zdravi i mladi, naravno, tko se želi cijepiti, neka se cijepi, ali ne da sami kupe cjepivo u ljekarni nego da se dogovore s liječnikom.

Liječnik treba naručiti iz ljekarne pa da mu se dostavi iz ljekarne kako treba, u hladnom lancu, a ne da se cjepivo nosi u džepu. I onda pacijent može doći do svog liječnika i cijepiti se.

Još nisu zabilježeni slučajevi gripe. Kada ih možemo očekivati?

To je stvarno nemoguće predvidjeti. Najčešće budu u prosincu. Nekad početkom, nekad u drugoj polovici.

Vaš savjet?

Neka se cijepe svi, prvenstveno oni koji spadaju u rizičnu skupinu. Ali dapače, neka se svi cijepe. Moram priznati da je odaziv danas bio jako dobar. U našoj ambulanti je bio 200-tinjak pacijenata. Jedino se malo pitam zašto su došli k nama se cijepiti, a ne svom doktoru. Većina ih je ionako iz Zagreba i imaju tu svog doktora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene