Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedne brojke

Prate li epidemiolozi i dalje situaciju, je li korona postala sezonska bolest?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U prošlom tjednu u sustav prijavljivanja zaraznih bolesti zaprimljeno 27 prijava COVID-19.

Četiri godine su prošle otkako je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj oboljelog od koronavirusa.

S koronom smo se tijekom ovog razdoblja naučili živjeti, a i broj oboljelih je u padu. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Tako je u prošlom tjednu u sustav prijavljivanja zaraznih bolesti zaprimljeno 27 prijava COVID-19.

Kako nam je voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić objasnio HZJZ i dalje prikuplja podatke i objavljuje ih svaki utorak na svojim službenim stranicama te redovito i daje prati stanje s koronom. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

"Situacija je takva da virus i dalje cirkulira, ali COVID postaje sezonska bolest s kojom smo već naučili živjeti", naglasio je, dodavši da pad broja oboljelih nije rezultat toga što ljudi manje prijavljuju slučajeve, nego je situacija jednostavno trenutačno takva. 

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

"U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne bolesti koji upućuju na bolest COVID-19 (npr. povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće disanja, gubitak njuha ili okusa…) ili druge kliničke ili epidemiološke indikacije, uključujući propisane potrebe testiranja u sklopu djelovanja domova za starije i nemoćne i drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u ustanovama socijalne skrbi te zdravstvenih ustanova radi smanjenja povećanog rizika širenja infekcije među osjetljivim skupinama, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, uputnicu za testiranje izdaje izabrani liječnik (liječnik obiteljske medicine, pedijatar) koji i dogovara termin testiranja", savjeti su HZJZ-a.

U slučaju težeg oblika bolesti koji zahtijeva liječenje u bolnici, izabrani liječnik izdaje uputnicu za bolničko liječenje pacijenta. Osobe sa simptomima bolesti se osim svom liječniku obiteljske medicine mogu telefonski obratiti i COVID-19 ambulantama.

"U slučaju pojave teških simptoma bolesti koje upućuju na bolest COVID-19 i zahtijevaju bolničko liječenje, u vrijeme kada izabrani liječnik pacijenta ne radi, potrebno je otići na pregled u bolnicu (u Zagrebu je to Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) ako to zdravstveno stanje i mogućnosti dopuštaju, ili nazvati hitnu medicinsku službu na broj 194 ili 112", stoji u preporukama HZJZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene