Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI VAS ZBUNIO?

Pola razreda dobilo jedinicu: Zadatak za prvašiće koji je razljutio roditelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pitanja u zagonetkama pola razreda prvašića dobilo je jedinicu, a o svemu se povela živa rasprava na društvenim mrežama.

"Sedmero njih uokrug se vrte, jedan drugog prate i opet se na početak vrate. Oni su...?", jedno je od pitanja iz testa za prvašiće koji je pokrenuo lavinu reakcija na društvenim mrežama. 

Pročitajte i ovo Kome idu lajkovi? Kampanja na TikToku Borba za glas mladih birača: Osim premijera, još se političara i političarki okušalo u tiktokerskim vodama Uloga društvenih mreža - 1 Izbori su sve bliže Kupuju se Vijetnamci i vrijeđa opozicija, a što o kampanji na društvenim mrežama kažu glasači? "To nije politika, to je onda zabava"

Raspravu je pokrenula mama jednog prvašića koja je na Facebook postavila fotografiju testa svog djeteta, smatrajući da su pitanja preteška za sedmogodišnjake. Štoviše, kaže da je pola razreda kojeg pohađa njeno dijete dobilo jedinice

Na pitanje iz prve rečenice njeno je dijete odgovorilo "vrtili", a zbunile su ga i druge dvije zagonetke. Sedmogodišnjaci su, naime, morali odgovoriti "u kojem danu u tjednu rak se krije", te "koja dva dana u tjednu u imenu jednog se kriju". 

"Evo molim vas ako se mogu javiti roditelji prvašića da mi napišu kakvo mišljenje imaju o testovima, zadacima koje dobivaju djeca. Evo iskreno, ja sam ogorčena, prilozit ću dio testa koji su djeca danas pisala. Pola razreda je dobilo jedan, s time da su dvije mame rekle ako se ovako nastavi da će djecu prebaciti u drugu školu ili drugi razred (pošto a I b uče drukčijom tematikom), naša učiteljica je izabrala težu metodu. Kako da se nosimo time?", pita zabrinuta mama koja je postavila test na grupu "Mame na fejsu". 

Taj je post izazvao živu raspravu u više od 550 komentara. Jedna je komentatorica predložila majci da najprije popriča s učiteljicom, a potom i s ravnateljem. "Moja susjeda je za zadaću dobila takve zagonetke da ih ni ja nisam znala riješiti, ali niti moji članovi obitelji. A jedna zagonetka je glasila: 'Dlaka gore, dlaka dolje, a dragulj u sredini.' Poželila sam joj napisati onu mušku stvar kao rješenje ali sam ipak bila pristojna pa napisala: oko", kaže komentatorica.

Druga komentatorica rekla je da takav test nema nikakve veze s vrednovanjem znanja učenika. Može biti vježba,domaća zadaća, ali pitanja postavljena kao zagonetke nikako nisu objektivni instrument provjere znanja učenika, poručila je.

No, ima i onih koji ne smatraju da je učiteljica pogriješila. Uz napomenu da se ne slaže s komentarom učiteljice koji je ostavila na testu, jedna komentatorica kaže da je test fenomenalan. "Ako se djecu poučava i traži da uče na pamet i onda im se daju ovakvi testovi rezultat će biti katastrofalan jer nisu naučili razmišljati. Ako vaša učiteljica s djecom cijelu godinu radi ovako i daje im ovakve ispite ja bi bila presretna bez obzira na ovakve ocjene!! Kroz godinu/dvije ništa im neće biti teško naučiti i još važnije naučiti će razmišljati svojom glavom", kaže ova komentatorica, savjetujući majci da bi trebala podržati učiteljicu da s djecom radi zagonetke i smišljati načine učenja bez štrebanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene