Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ukidanje ovršnog zakona

Prskalo: "Ovršna mafija" u Hrvatskoj obavila više od 7 milijuna ovrha i naplatila pola milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nositelj liste stranke "Blokirani-deblokirajmo Hrvatsku" u 10. izbornoj jedinici Tomislav Prskalo pozvao je građane da glasuju za tu stranku koja se zauzima za ukidanje ovršnog zakona donesenog 2011. godine, jer je na temelju njega, "ovršna mafija" u Hrvatskoj izvršila više od 7 milijuna ovrha i za to naplatila pola milijarde eura.

"Ovršna mafija u Hrvatskoj je od 2011. godine do danas izvršila više od 7 milijuna ovrha, od toga više od 70 posto se odnosi na građane, i pri tome je više od pola milijarde eura otišlo u džepove odvjetničkih društava i javno-bilježničkih ureda," rekao je Prskalo na predizbornom skupu u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore Slika nije dostupna PREŽIVLJAVANJE, A NE ŽIVOT Otvoreno pismo Andreju Plenkoviću: ''240.000 građana ima blokirane račune, a Vlada ih je zaboravila''

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Po njegovim riječima ovršni zakon koji je donesen 2011. godine doveo je 330.000 "blokiranih" u dužničko ropstvo, što predstavlja deset posto radno-sposobnog stanovništva u Hrvatskoj. Istaknuo je kako se "blokiranima" u Hrvatskoj zaračunava kamata 12 posto što je, po njegovim riječima, nezabilježeno u Europi jer se, primjerice u Italiji, na blokade zaračunava kamata od 1,5 posto godišnje.
"Ako smo u financijskoj blokadi, onda smo i u socijalnoj i društvenoj blokadi i onda smo građani drugog reda," kazao je Prskalo.

Rekao je kako je Vlada Jadranke Kosor 2011. godine donijela "sramotni ovršni zakon", a SDP-ova vlada ga nije promijenila što je generiralo stvaranje "ovršne mafije" a, kako je ustvrdio "kralj ovrha" odvjetnik Marijan Hanžeković je paradigma tih događanja.
"Ovršni zakon iz 2011. godine izravno pogoduje javno-bilježničkom lobiju. Ako je čovjek dužan 200 kuna, na tih 200 kuna 'pardigma' Hanžeković ' prikači još 800 kuna, pa mu Fina za svoje troškove uzme još 100 ili 200 kuna," rekao je Prskalo.

Po njegovom tumačenju u Hrvatskoj se stvara sprega između, kako se izrazio, "političkog, dakle mafijaškog lobija i odvjetničkog lobija," a za ilustraciju toga naveo je primjer Hanžekovićevog plaćanja jamčevine za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića dok je ovaj bio u pritvoru.
"Najbolji primjer je-tko je platio Bandiću 15 milijuna kuna za jamčevinu. Tko? Od čijeg novca? Ja vam jamčim to je novac vas blokiranih," poručio je Prskalo.

Predizborni skup stranke "Blokirani-deblokirajmo Hrvatsku" održan u Splitu na prostoru između zgrade Fine i dopisništva Hrvatske radio televizije (HRT-a), a Prskalo je objasnio kako je svjesno odabran taj prostor jer na taj način ta stranka izražava svoje nezadovoljtsvo tim dvama ustanovama.
"Mi smo se organizirali kao politička snaga koja želi doći do svih 'blokiranih' ali nam je to otežano jer Hrvatska radio televizija uz iznimku Hrvatskog radija, na sve nas načine bojkotira. Evo, okupili smo se između Fine, koja nas drži u financijskoj blokadi i HRT-a, koji nas drži u medijskoj blokadi," kazao je Prskalo.

Više je puta istaknuo kako stranka "Blokirani-deblokirajmo Hrvatsku" izlazi samostalno na parlamentarne izbore 11. rujna ove godine te ju ne treba miješati niti sa jednom drugom strankom na izborima.
"Mi nismo anarhisti, mi smo ozbiljni ljudi i legalisti koji želimo u Hrvatskom saboru mijenjati ovršni zakon i deblokirati cijelu Hrvatsku," poručio je Prskalo.
Za vrijeme predizbornog skupa aktivisti ove stranke su nosili transparente sa natpisom: "Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku. Sudjeluj i ti." Istodobno su preko razglasa emitirane poruke: "Sedam miljuna ovrha stavit ćemo izvan snage" i "Građani i građanke deblokirajmo Hrvatsku." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene