Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briselski paket pomoći

Čeka nas rekordan urod, ali uništit će nas ruske sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok dolinu Neretve očekuje rekordan urod mandarina, briselska birokracija smanjila je kvote za pomoć proizvođačima mandarina pogođenih ruskim embargom. Spasiti ih može tri tisuće dodatnih tona, koje Hrvatska može preraspodijeliti.

Istovremeno, ni prema domaćem mljekarskom sektoru nisu bili široke ruke, pa će im od 350 milijuna eura, namijenjenih osjetljivim sektorima, poslati tek milijun i pol.

Pročitajte i ovo Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene Slika nije dostupna Dolina Neretve Počela berba mandarina: Urod manji za čak 40 posto

Bruxelles im šalje 1,5 milijun eura za pomoć proizvodnji mlijeka. A još toliko smije dati i Hrvatska. Malo novca za velike probleme.

"Eto, to je tako da se ugasi neka mala vatrica", navodi Mladen Šolčić, proizvođač mlijeka, pa u nastavku ističe: "Svaka kuna koja dođe dobro dođe, ali da je nešto posebno pomogla, nije. A to vidimo i po padu proizvodnje mlijeka".

U Europskom paketu pomoći još je 150 milijuna eura, ali za dobrovoljno gašenje proizvodnje. Što u nas nije primjenjivo.

"Mi dobro znamo da Republika Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju i da smo mi uvoznici mlijeka, a ovo je samo mali dio koji treba poduzeti", napominje Davor Romić, tehnički ministar poljoprivrede.

Zadnja pomoć od 27 milijuna kuna - bila je kap u moru. Gubitak je, kažu proizvođači, kuna po litri.

Prozivodnja mlijeka je u padu, a na Neretvi, očekuju rekordan urod mandarine. I njima je Bruxelles "spakirao" nove kvote zbog ruskog embarga. Proizvođači jabuka i mandarina - kvote će, uvjeravaju, zbrojati i podijeliti.

Svi u Uniji dobili su 30 posto manje, a Neretvani traže i druga tržišta.

"Sada smo u žestokoj kampanji tako da dnevno dobivamo mailove, kontakte trgovačkih kuća od Estonije, Litve, Latvije, Poljske, Mađarske", istaknuo je Niko Kapović, proizvođač mandarina. Jer urod koji se očekuje ove godine je oko 90 tisuća tona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene