444396
444396
444396
444396
444396

Čeka nas rekordan urod, ali uništit će nas ruske sankcije

  • , 25.07.2016., 12:09
  • Autor:
  • komentara

Dok dolinu Neretve očekuje rekordan urod mandarina, briselska birokracija smanjila je kvote za pomoć proizvođačima mandarina pogođenih ruskim embargom. Spasiti ih može tri tisuće dodatnih tona, koje Hrvatska može preraspodijeliti.

 
 
 
 
Briselski paket pomoći (Video: Dnevnik Nove tV)
Briselski paket pomoći (Video: Dnevnik Nove tV)

Istovremeno, ni prema domaćem mljekarskom sektoru nisu bili široke ruke, pa će im od 350 milijuna eura, namijenjenih osjetljivim sektorima, poslati tek milijun i pol.

Bruxelles im šalje 1,5 milijun eura za pomoć proizvodnji mlijeka. A još toliko smije dati i Hrvatska. Malo novca za velike probleme.

"Eto, to je tako da se ugasi neka mala vatrica", navodi Mladen Šolčić, proizvođač mlijeka, pa u nastavku ističe: "Svaka kuna koja dođe dobro dođe, ali da je nešto posebno pomogla, nije. A to vidimo i po padu proizvodnje mlijeka".

U Europskom paketu pomoći još je 150 milijuna eura, ali za dobrovoljno gašenje proizvodnje. Što u nas nije primjenjivo.

"Mi dobro znamo da Republika Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju i da smo mi uvoznici mlijeka, a ovo je samo mali dio koji treba poduzeti", napominje Davor Romić, tehnički ministar poljoprivrede.

Zadnja pomoć od 27 milijuna kuna - bila je kap u moru. Gubitak je, kažu proizvođači, kuna po litri.

Prozivodnja mlijeka je u padu, a na Neretvi, očekuju rekordan urod mandarine. I njima je Bruxelles "spakirao" nove kvote zbog ruskog embarga. Proizvođači jabuka i mandarina - kvote će, uvjeravaju, zbrojati i podijeliti.

Svi u Uniji dobili su 30 posto manje, a Neretvani traže i druga tržišta.

"Sada smo u žestokoj kampanji tako da dnevno dobivamo mailove, kontakte trgovačkih kuća od Estonije, Litve, Latvije, Poljske, Mađarske", istaknuo je Niko Kapović, proizvođač mandarina. Jer urod koji se očekuje ove godine je oko 90 tisuća tona.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se