Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obiteljski biznis

Provjereno u Jastrebarskom: Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Jastrebarskog godinama stižu samo priče o uspjehu i prosperitetu tog gradića. No zagrebli smo malo ispod površine i otkrili kako se to posluje u Jastrebarskom.

Tvrtke majke i oca ministra Zmajlovića rade za vatrogasnu zajednicu koja se financira iz gradskog proračuna. A gradonačelnik je ministrov vjenčani kum. Sam direktor vatrogasne zajednice priznao nam je da su poslovi dogovoreni, gotova stvar i da je na sastanku bila i mama Zmajlović.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Ona pak govori da zapravo natječaj još nije gotov, a ako dobije posao, sama će ga prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Sve to izvedeno je potpuno u skladu sa zakonom, ali mi se pitamo što je s moralnom odgovornosti?

'Sad kad smo se složili dakle da knjigovodstvene usluge bi radila gđa. Zmajlović, a osiguranje vozila g. Zmajlović, njihov sin je sadašnji ministar, odnosno bivši gradonačelnik Jaske. Nije li vam sve to, ajmo reći malo moralno upitno?' pitala je novinarka Provjerenog Željka Popovića, predsjednika Vatrogasne Zajednice Jastrebarsko. On je na to pitanje slegnuo ramenima i odgovorio: 'A zašto bi bilo?!'

Krenuli smo tragom maila koji smo prije nekoliko tjedana primili u redakciju. U njemu se tvrdi da se taj novac između ostalog troši i na plaćanje poslovnih usluga roditeljima bivšeg jastrebarskog gradonačelnika, sada ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića.

Zmajlović: Tek ako se ugrozi zdravlje Ministarstvo riješava problem otpada

Kako bi dobili jasniji uvid u cijelu situaciju, poslali smo upit u Grad Jastrebarsko, naravno zatražili su od nas da im unaprijed pošaljemo pitanja, a ta su se ticala financijskih sredstava koja grad Jastrebarsko daje Vatrogasnoj zajednici.

'2014. godine sukladno zakonu i gradskom proračunu, predviđeno je oko milijun i 10 tisuća kuna Vatrogasnoj zajednici.', a vatrogasna zajednica troši svoj novac sukladno statutu i odredbama zakona koje su propisane za vatrogastvo, odgovorio nam je zamjenik gradonačelnika, Domagoj Šlat.

Na kraju svake godine podnose gradu financijsko izvješće, ono se odnosi na što je novac potrošen. Ne treba specificirati tko poslove obavlja. Ove godine predsjednik vatrogasne zajednice odlučio je da će se iz tog novca financirati knjigovodstvo koje će za svih 25 DVD-ova odrađivati ista tvrtka.

Jedan od zapovjednika jastrebarskih DVD-ova rekao nam je kako je preporučeno onima koji do sada nisu vodili knjigovodstvo da moraju, a to će onda snositi Vatrogasna zajednica iz tog svog proračuna koji daje grad.

Do sada gotovo pola od 25 jastrebarskih DVD-ova, nisu vodila knjigovodstvo. Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, društva čiji promet ili imovina ne prelazi 230.000 ne moraju imati knjigovodstvo.

'Gospodin Popović je bio taj koji je savjetovao svima da vode knjigovodstvo. 2-3 društva ga ne bi trebala voditi jer nemaju niti ikakve imovine niti bilo čega, ali dosta društava i vodi do sada računovodstvo i to su sami plaćali', dodao je.

S predsjednikom Vatrogasne zajednice jedva smo dogovorili sastanak i to na aerodromskom parkiralištu netom prije njegova službenog puta. Na sastanku na kojem je društvima prezentirao da će taj posao raditi AGUS-PROM d.o.o., tvrtka Jadranke Zmajlović, govorilo se o paušalnoj cijeni za sve DVD-e koju će vatrogasna zajednica plaćati na godišnjoj razini.

'Cijena je bila, čini mi se 50 i nešto, 54 tisuće kuna godišnje', rekao je Željko popović, predsjednik VZ-e.

Iako se takva informacija čini vrlo bitnom pri donošenju odluke koga će uzeti da obavlja posao, Popović kaže da je odabrana najpovoljnija usluga, a ta ne mora nužno biti i najjeftinija.

Majka ministra Zmajlovića na naše upite poslala je pismeni odgovor u kojem piše:

'Javili smo se na natječaj kojim se traže objedinjene knjigovodstvene usluge za vatrogasnu zajednicu s područja Jastrebarskog. Nemam povratnu informaciju kakva je moja ponuda u odnosu na druge, odnosno tko je najpovoljniji ponuditelj. Natječaj je bio javni i odabir nije u nadležnosti ministra, grada ili gradonačelnika te smatram da nema nikakvih elemenata sukoba interesa. No, kako bih otklonila i najmanju sumnju, u slučaju da moja ponuda bude najpovoljnija, poslati ću i zahtjev za ocjenu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prije potpisivanja ugovora', stoji u pismu. 

'Mi smo na kolegiju, dakle to je 7 ljudi, razmatrali te ponude i kao najpovoljniju, ja sam to i tamo kazao, najpovoljniju smo odabrali, ne znam sad točno naziv tvrtke.', rekao je Popović, pravivši se kako se ne sjeća imena tvrtke, a zapravo se radi o tvrtci AGUS-PROM d.o.o. u vlasništvu obitelji Zmajlović.

 

Na pitanje o tome da li je gospođa Jadranka Zmajlović koja je vlasnica te tvrtke bila na tom sastanku, Popović je odgovorio da je bila, te da su je pozvali kako bi utanačili točno koje poslove bi vodio knjigovodstveni servise a koje blagajnici DVD-a.

Radi se tek o pozivnom natječaju ponuđačima, javni natječaj u ovom slučaju nije potreban jer se po zakonu o javnoj nabavi radi o tzv. bagatelnim poslovima. Osim tvrtke mame Zmajlović, na poziv je svoju ponudu poslalo još 8 tvrtki.

Razgovarali smo i s jednom gospođom koja je također bila jedan od ponuđača za knjigovodstvene usluge vatrogasnoj zajednici. Za nju je natječaj još uvijek otvoren i nema informacija da je netko dobio taj posao.

Kako njegova majka još uvijek nije dobila taj posao odgovorio nam je i ministar Zmajlović rekavši: 

'Tvrtka moje majke ne pruža knjigovodstvene usluge vatrogasnoj zajednici nego se javila se na javni natječaj za poslove knjigovodstvenih usluga a rezultati natječaja još nisu poznati. Ukoliko bi ponuda njene tvrtke bila odabrana kao najpovoljnija, ne bi bilo nikakve zapreke da taj posao i preuzme, ni zakonski ni u smislu sukoba interesa, jer ni ministarstvo ni Grad Jastrebarsko ni na koji način ne odlučuje o tome.' rekao je ministar Zmajlović.

Dakle, sastanak na kojem je odlučeno održan je prije 3 tjedna, na njemu je prisustvovala i sama Jadranka Zmajlović. Ipak, ugovor o vođenju knjigovodstva još uvijek nije potpisan. Za razliku od onog za osiguranje vatrogasnih vozila.

Zdravko Zmajlović, otac ministra Zmajlovića također posluje s jastrebarskim vatrogasnim društvom, a prema informacijama koje smo uspjeli sakupiti, osiguranje preko njegove tvrtke ZOZ koriste i dva gradska trgovačka društva.

'Mi osiguravamo samostalno preko Croatia osiguranja i Jadranskog osiguranja. Ovdje imamo tvrtku koja zastupa Croatia osiguranje, Alianz i Euroherz. To je tvrtka ZOZ.', rekao je Mario Barnabić, direktor tvrtke Vode Jastrebarsko.

Da koriste istu osiguravajuću kuću potvrdili su nam i iz tvrtke Ceste Jastrebarsko, ali naši uporni upiti preko koje tvrtke iz Jastrebarskog su ugovori sklopljeni - jednostavno su ignorirani. Pa nam ostaje da zaključimo sami.

'Jedan od problema u HR je da javna tijela ne rade redovito analizu korupcijskih i reputacijskih rizika s kojima se susreću u svom radu. Da se ovo radi na jednoj sustavnoj bazi, onda bi osobe u gradu Jastrebarskom pa i one koje su vezane uz vatrogasna drustva bile prisiljene promišljati o tome kako stvari koje oni rade mogu ostaviti gorak okus u ustima građana koji sve to vide.', rekao nam je Duje Prkut iz GONG-a.

Dodatnu kap gorčine situaciji u Jaski dodaje činjenica da je trenutačni gradonačelnik Zvonimir Novosel, svom prethodniku ministru Zmajloviću ujedno i vjenačni kum. Ministrov otac pismeno nam je odgovorio da je njegovo poslovanje potpuno u skladu sa zakonom.

'Mislim da je dobro za primjetiti da nisu prekršene nikakve zakonske odredbe, što manje govori o samoj situaciji, a više o tome kakav zakon imamo na snazi.' dodao je Prkut.

A zakoni su takvi da se moralna odgovornost praktički i ne spominje. Za njom se poseže prigodno i prema zaslugama. Pa je tako Mireli Holy premijerova moralna letvica skinula glavu. Njenog nasljednika pak, ne može, čini se, skinuti niti puno veća arogancija od spašavanja radnog mjesta kolegine supruge. Aha, da, oprostite ovdje se ipak radi o rodbini, a rođe se u Hrvatskoj ne diraju.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene