Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema

Zmajlović: Tek ako se ugrozi zdravlje Ministarstvo riješava problem otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da će se u rješavanje problema s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ministarstvo uključiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo.

Poručio je da je to "primarno lokalno pitanje i Ministarstvo se uključuje tek kada jedinica lokalne samouprave, a u interesu građana, ne ispuni svoju obvezu".

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

"Mi nastupamo u trenutku kada dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo. Do tada dajemo stručnu i financijsku pomoć, ali ne možemo preuzeti odgovornost i ne može se neodgovorno ponašati i tražiti od Ministarstva da riješi probleme po principu 'brigo moja pređi na drugoga'", istaknuo je ministar Zmajlović na konferenciji za novinare.

Upitan što točno znači kada kaže da će Ministarstvo nastupiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo, Zmajlović je pojasnio da to znači "kada bi se dogodilo da se otpad prestane odvoziti, sakupljati i uklanjati iz kanta".

Problem još nije riješen: Trogirani komunalni otpad drže u kamionima

"To bi značilo da imamo 'Napuljski scenarij' da kante nisu ispražnjene, da se smeće gomila izvan njih, posvuda. U tom slučaju inspekcija zaštite okoliša ima instrumente da postupi na prisilan način. No, to ne smije postati princip da lokalni čelnici na taj način misle da su riješili problem. To su izuzeci i to je postupak koji provodimo samo radi interesa zdravlja i sigurnosti građana, a ne zato da preuzmemo posao za koji je netko nadležan i plaćen", poručio je ministar upitan o problemu s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Općine i gradovi imaju odgovornost da uspostave sustav, no naravno mi ne želimo i ne možemo prebacivati isključivo odgovornost na jedinice lokalne samouprave jer da bi sustav funkcionirao svaki dio u njemu mora funkcionirati", dodao je.

Trogirsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Grad Makarska također je na to odlagalište dovozila svoj otpad pa se i Makarska našla u problemu zatvaranjem trogirskog odlagališta otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naložilo je sanaciju trogirskog odlagališta zbog čega su nešto više od tri mjeseca Trogir i Makarska svoj otpad dovozili u Split na odlagalište otpada Karepovac, sve dok spliski gradonačelnik Ivo Baldasar nije odlučio da otpad mogu dovoziti samo do 7. veljače.

Ministar Zmajlović je jučer izjavio kako problemi s odlaganjem otpada koji muče Trogir i Makarsku nisu od jučer, jer se u zadnjih 10 do 15 godina na tom području nije činilo gotovo ništa, obećavši stručnu i financijsku pomoć ministarstva tim gradovima u rješavanju problema. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene