Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajevi selotejp i garaža

Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili"

Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr)
Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Fehir (Foto: Dnevnik.hr) Krunoslav Fehir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Fehir i Ana Malbaša (Foto: Dnevnik.hr) Krunoslav Fehir i Ana Malbaša (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Flauder, osječki novinar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Pravdu zbog ubojstava civila u Osijeku obitelji žrtava čekaju više od 25 godina. Za slučajeve selotejp i garaža pravomoćno je, među ostalima, bio osuđen Branimir Glavaš. Ustavni je sud srušio presudu i sve je vraćeno na početak. No dogodio se veliki obrat. Svjedok koji je svjedočio za Glavaša prvi put za televiziju priznaje – svi smo lagali kako bismo spasili Glavaša.

Dva su srpska civila u garaži u kolovozu 1991. ispitivana i mučena. Jednog su ubili, a drugog odveli u hladnjaču i otad mu se gubi svaki trag. Taj je slučaj poznat kao "garaža". Na tu lokaciju 28 godina poslije ekipu Provjerenog odvodi nekada krunski svjedok događaja Krunoslav Fehir, čovjek koji se takozvanoj Branimirovoj osječkoj bojni pridružio sa samo 16 godina. Ondje ga je doveo otac Josip Fehir i dao mu oružje kojim je pucao na civila.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Ekipa Provjerenog stala je ispred ograde koju je Fehir otvorio ujutro posljednjeg dana kolovoza. Pripadnik čete Zoran Brekalo u jugu je doveo dvojicu srpskih civila. ''Okrenuo se prema meni i rekao da se radi o uhićenim ljudima, odnosno teroristima, i da je moje da ih čuvam na stražarskom mjestu da ne bi slučajno izišli van'', priča Fehir.

Slučaj garaža

U garažu su zatvorili Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića. Ispitivali su ih, tukli, mučili. Fehir kaže da je Brekalo tjerao Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora. ''S lijeve strane nalazio se taj nekakav manji akumulator. On je tada iz tog akumulatora sipao tu tekućinu u nekakvu metalnu posudu. Ja sam bio Brekalu iza leđa i on ga je tada uhvatio i prisilio da to popije. Vučkovič je popio. Koliko, doista ne znam jer nisam mogao vidjeti'', ispričao je Fehir.

Izišli su potom iz garaže. Vrata je uskoro, kaže Fehir, uspio probiti i Vučković, teturajući. Tada Fehir ispaljuje u njegovu smjeru nekoliko hitaca. ''Ne s namjerom da osobu ubijem, nego da spriječim u daljnjem bježanju, jer su mene ovdje ostavili kao maloljetnika, samoga'', priča Krunoslav Fehir.

''Treba ga likvidirati jer je sve vidio''

Iz zgrade Sekretarijata, kaže, istrčali su pripadnici čete, a među njima i tadašnji sekretar Branimir Glavaš.

''Pogledao je tijelo, pogledao je u mene. Bilo nas je tu desetak. Tada sam saznao da je znao da je i drugi unutra, osim što sam vidio osobne karte kod njega u njegovoj ladici toga dana. On je rekao kao: 'OK, gdje je drugi?'. Pogledao je u mene, ja sam rekao da se nalazi u prostoriji garaže, što je i bilo tako. On je rekao onako hladno: 'Sad ga treba likvidirat jer on je sve ovo vidio. Treba likvidirat osobu''', govori Fehir.

Branimir Glavaš, optuženik za ratni zločin, za dokumentarni film "Dosje Osijek" 2006. godine je rekao da je to laž. ''Takozvani zaštićeni laže čim zine. Ja vam odgovorno tvrdim da ni iza jedne žrtve ne stoji Branimir Glavaš, ni u ulozi nalogodavca, poticatelja, ne daj bože izvršitelja'', kazao je tada Glavaš.

Živio u uvjerenju da je ubio terorista

Tada je u javnost plasirana informacija da je opasni terorist pokušao atentat na Glavaša i da je ubijen kada je preskakao ogradu. Očevid je napravljen istoga dana. Godinama je i Fehir živio u uvjerenju da je on zapravo ubio terorista, a onda je saznao da se radilo o civilu i da je obdukcija pokazala kako je umro od kiseline. ''Naravno da se čovjek ne može osjećat nimalo ugodno kada zna da zapravo nisu bili nikakvi teroristi, nego obični građani'', kaže Fehir.

Drugi civil, Đorđe Petković, odvezen je u hladnjači. Od tada se vodi kao nestali. Odvodili su srpske civile i na adresu Dubrovačka 30, gdje su ih mučili, a potom na rijeku Dravu.

Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Krunoslav Fehir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Radoslav Ratković bio je zaposlenik osječke bolnice, tada očito krive nacionalnosti. Nije jedini srpski civil koji je bačen u Dravu. Ruke bi im vezali konopom, a na usta stavili selotejp.  Zato slučaj nosi naziv "selotejp". ''O mojoj eventualnoj umješanosti u slučaj selotejp, odgovorno tvrdim da sam u tu aferu umiješan isto onoliko koliko i blagopokojni, uzoriti kardinal Franjo Kuharić'', rekao je prije 13 godina Branimir Glavaš.

Formalni zapovjednik Zaštitne čete Nikola Jaman na sudu je, a i novinarima, tvrdio da Glavaš nije zapovijedao mučenja i ubojstva civila. ''Nismo dobili zapovijed niti je on to, ako je saznao, saznao je kasnije, ali da je on u tome sudjelovao – ja mislim da je to apsolutna izmišljotina'', rekao je 2006. umirovljeni visoki časnik Hrvatske vojske Jaman.

Lagao na sudu

U telefonskom razgovoru za Provjereno Nikola Jaman rekao je da je alfa i omega u gradu bio Branimir Glavaš. ''Reći ću da sam bio zapovjednik, da je moj zamjenik bio Josip Fehir, a da je glavni zapovjednik svega bio Branimir Glavaš. I to ne samo u zaštitnoj četi nego je bio zapovjednik i alfa i omega cijeloga grada. On je drmao cijelim gradom, između ostalog i nad policijom pokušavao i nad Trećom brigadom, nad ostalima, i tako dalje'', kazao je Jaman.

Nikola Jaman kaže kako je lagao da je on bio ključni zapovjednik zaštitne čete kako bi se Branimira Glavaša oslobodilo optužbi za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Plan nije uspio

Osječki novinar Goran Flauder otkrio je da mu je Jaman ispričao kako su mu ''ranih 2000-ih godina došli Glavaš, njegova desna ruka s početka 90-ih Srećko Lovrinčević, koji je tada bio predsjednik izvršnog vijeća općine Osijek, i još jedna osoba koje se nije sjetio tada, s isprintanom zapovijedi kojom se njega imenuje zapovjednikom te čete. I on je, kako bi zaštitio svog ratnog druga, potpisao tu odluku''.

Plan da se Glavaša izvuče lažnim svjedočenjima nije uspio. Iako je formalni zapovjednik čete bio Nikola Jaman, sud je utvrdio da je efektivnu zapovjednu moć imao Glavaš. Županijski sud u Zagrebu okrivio je Glavaša u slučajevima garaža i selotejp. Dobio je 10 godina zatvora, a ostali od pet do osam godina. Presudu je dočekao u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Bio je ondje u zatvoru sve dok ga Ustavni sud nije izvukao srušivši presudu 2015. godine i vrativši postupak na početak. On svoju odluku dobrim dijelom temelji na krivo utvrđenom karakteru sukoba od ljeta do kraja 1991., ali i tvrdi da Fehir nije mogao biti krunski svjedok.

''Onog momenta kada je on upotrijebio oružje i pucao u još živog čovjeka, da je ostvario kazneno djelo ako ne dovršenog ubojstva, nego pokušaja ubojstva i onda, po zakonu o USKOK-u, ne može biti u krugu osoba koje bi ikako mogle steći svojstvo krunskog svjedoka'', tvrdi Glavašev odvjetnik Veljko Miljević.

Fehir ponovno saslušan

Suđenje je ove godine krenulo ispočetka. U lipnju je ponovno saslušan Krunoslav Fehir. Ovaj put kao svjedok. Uoči svjedočenja, protiv njega je Branimir Glavaš podnio kaznenu prijavu za ubojstvo Čedomira Vučkovića.

''Zanemarila se jedna važna činjenica, a to je da su sudski vještaci, patolozi i svi ostali utvrdili da je gospodin Vučković zapravo stradao ne od metka i pucnja Krunoslava Fehira, tada pripadnika Branimirove osječke bojne, nego od sumporne kiseline koju je morao piti u kontekstu mučenja'', pojašnjava Eugen Jakovčić iz Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću.

Već su ga ranije iz Glavaševa HDSSB-a napadali da je za svoje svjedočenje dobio stan od države i tvrdili da je sve izmišljotina. Fehir kaže da je njegova iskaznica iz čete predana policiji.

Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iz Documente, koja prati slučaj od samoga početka, ističu da se kontinuirano radilo pritisak na svjedoke. ''Prijeti im se i zapravo se pokušava sve napraviti, i van i unutar suda, da se iskazi važnih svjedoka na neki način kontaminiraju i učine nevažnima'', govori Eugen Jakovčić.

Nikola Jaman kaže da se više puta nalazio s Glavašem tijekom suđenja, iako je Jaman tada bio svjedok, a Glavaš optuženi. ''Noću sam dolazio kod njega u 11 sati kroz jedan otvor, prolaz, podrumski prolaz i bio kod njega do 2, 3, 4 sata. I tako sam isto izlazio van. Ne jednom, nego 20 puta. Razgovarali smo kako i što jer je suđenje bilo u tijeku, znate'', rekao je za Provjereno Jaman.

Visoko politiziran slučaj

Slučaj je i visoko politiziran od samih početaka. Priča se otvorila u trenutku kada je Glavaš istupio iz HDZ-a i sa svojom strankom osvojio lokalne izbore. Govorio je da je proces politička montaža. ''Neće me poniziti, neće me postidjeti. Ja sam ponosan na to razdoblje'', kazao je u travnju 2007. Glavaš.

Osim što je ušao u sukob s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Glavaš se sukobio i s Vladimirom Šeksom, koji mu je u to ratno vrijeme bio nadređeni. ''Oni koji su pokrenuli bili su moji nadređeni za vrijeme Domovinskog rata. Prema tome, stolovali su samo jedan kat iznad mene, jako dobro su znali što se događalo i što se događa na ovim prostorima u tim burnim mjesecima stvaranja hrvatske države'', rekao je Glavaš.

Šeks je na kraju svjedočio u njegovu korist i stao mu u obranu. ''Njemu, Branimiru Glavašu, u ovom kaznenom postupku vjerujem da je radio po ratnim i drugim zakonima'', kazao je tada Vladimir Šeks.

''Sve će biti riješeno na sudu''

Nikola Jaman tvrdi da je i Šeks lagao na sudu. ''Njih dvojica su se tako posvađali nekoliko puta. Posvađali su se dok su jedan drugom govorili pijanac, lupež'', tvrdi Jaman.

Ekipa Provjerenog zvala je i Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa da prokomentiraju šokantne tvrdnje Nikole Jamana. Poručili su da će sve reći u sudnici. ''To će sve biti riješeno u sudskom postupku. Prvo da kažem, ja nisam nigdje lagao, ni na sudu, ni nigdje. I Vrhovni sud utvrdio je da sam ja govorio istinu. Prema tome, sve druge tvrdnje, poput Jamanovih, ne drže vodu'', poručio je Šeks.

Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Krunoslav Fehir i Ana Malbaša (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Jaman kaže da ''nisu ljudi lagali o njemu da je nešto napravio, nego su lagali da sam ja bio zapovjednik''. ''Kaže da je takav njegov iskaz potvrdilo jedno 15 ili 20 ljudi. Mislim da će imati gadnih problema jer tih 15 ili 20 ljudi i dalje tvrdi da su govorili istinu'', kazao je Glavašević odvjetnik Veljko Miljević.

''Sutkinja koja vodi taj postupak inače je osobno bliska predsjedniku županijskog suda Ivanu Turudiću, a koji je opet osobno blizak Vladimiru Šeksu, ćaći hrvatskog pravosuđa, kako bismo ga nazvali'', kaže novinar Goran Flauder.

Eugen Jakovčić iz Documente tvrdi da ''dio moćnih sudaca u Republici Hrvatskoj i moćnika politički opstruirajući ponovljeno suđenje pokušava spasiti Glavaša od konačne odluke ili ga čak u konačnici osloboditi''.

Jaman je priznao da je lagao. Mjesecima se čekalo saslušanje. Pojavila se teza da se namjerno odugovlači jer je teško bolestan. A onda je na adresu Provjerenog baš u srijedu od zagrebačkog Županijskog suda stigao odgovor kako će se Nikola Jaman saslušati 5. studenog u 9 sati i 30 minuta. Jaman bi svojim svjedočenjem svakako mogao naštetiti i Branimiru Glavašu, ali i Vladimiru Šeksu. ''Ja bih ga volio što prije vidjeti na sudu, ali ja o tome ne odlučujem'', rekao je odvjetnik Branimir Glavaša.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene