Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno donosi

Priča koja je potresla Hrvatsku: Gdje je danas čovjek bez identiteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjereno donosi nastavak priče o Saidu Kešiću, čovjeku bez identiteta, koji je poznat i kao Kišni čovjek s Raba.

Priča o Saidu Kešiću, poznatijem kao Kišni čovjek, potresla je cijelu Hrvatsku. Kao mladić pronađen je još davne 1980. godine kako luta područjem Drniša, zapušten i u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Smješten je u psihijatrijsku bolnicu na Rabu gdje su mu nadjenuli ime Perica Matas, a njegov identitet državne službe nikada nisu utvrdile. Gotovo četiri desetljeća kasnije, misterij je razriješen – Saida je prepoznala njegova sestra Halida Jakupović gledajući prilog Provjerenog.

Danas je Said, nakon 36 godina provedenih na Rabu, premješten u Centar za rehabilitaciju Zagreb kako bi bio bliže obitelji. Dok njegov pravni status još čeka na rješavanje, Said nadoknađuje izgubljeno vrijeme sa svojim sestrama i bratom koji ga svakodnevno posjećuju. Polako se upoznaju, a dok oni nisu tu, Saidu je svaki trenutak ispunjen. U radnoj je terapiji i s drugim štićenicima, uvijek vedar i nasmijan, a kako odlično napreduje, u Centru ga uključuju u sve više aktivnosti.

Da će poznati nepoznati Perica s Raba postati njihov štićenik, vijest je koju je osoblje Centra dočekalo s veseljem. Na Rabu mu ionako, kaže ravnateljica Centra Ružica Stipčić, nije bilo mjesto.

„Rab je zdravstvena ustanova, psihijatrijska bolnica, a Said je osoba s intelektualnim poteškoćama i naravno da su rehabilitacijski programi koje pruža Centar za rehabilitaciju primjereniji i mogu mu osigurati uslugu kakva mu treba“, kaže ravnateljica.

Kako izgleda Saidov susret sa sestrama i kako provodi dane u Centru za rehabilitaciju pogledajte u večerašnjoj emisiji magazina ''Provjereno''.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene