Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to je moguće promijeniti

"Zamislite život kada stalno razmišljate smijete li se nasmijati ili ne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popravak zuba si rijetko tko može priuštiti jer malo ozbiljniji zahvat stoji poput novog automobila. Zdravstveno osiguranje, naime, pokriva samo osnovne popravke. I zato je krezubih Hrvata, kojima je osmijeh kojeg se ne srame - nedostižan, sve više. Doduše, ne samo zbog cijene nego i navika: Hrvati su na dnu oralne higijene u Europi. Jedna četkica na godinu nam je sasvim dovoljna jer zube peremo u prosjeku svaki peti dan.

Mihaela i Tomislav prototip su tog građanina iz statistike. Strah od zubara i neimaština doveli su ih do groblja u ustima - stanja zbog kojeg se nasmijali od srca - nisu godinama. Jer ih je sram. Jer su navikli smijati se zatvorenih usta.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

U posjetu kod stomatologa 31-godišnja Mihaela je cijelo vrijeme gutala knedle. Bila na rubu. I zaplakala. Strah zbog prijašnjih bolnih iskustava ostavio je posljedice. Dijelom zbog genetike, dijelom naravno i samog nemara. Suočiti se sa stvarnošću, nije lako.

Zvuk zubarske brusilice u mnogima budi nagon za bježanjem. Odbojan, traumatičan... Mnogima zastrašujuć. Ali bez njega - pomoći nema.

Majka dvoje djece iz sela u okolici Zagreba posljednji put se pošteno nasmijala kad su joj se rodila djeca. Zubobolja je za nju dio života. Kada je bila manja, oni koji su trebali, nisu vodili adekvatnu brigu. Početne navike, prerasle su u stalnu. A zubi postajali sve gori i gori.

"Zna jako boljeti. Po noći nekad ne spavam, pa pijem tablete da popusti da zaspim. Nekad ni tableta ne pomaže", priča Mihaela.

Imala je dosta teško djetinjstvo i to je puno utjecalo.

"Život po domovima, jer sam bila udomljena".

U rujnu mlađa Lucija slavi treći rođendan. Vrijeme je to kada bi Mihaela trebala potražiti posao. Od same pomisli da mora na razgovor hvata je - panika.

"Teško mi je zbog samopouzdanja".

Koje je, kaže, srušeno i gaženo godinama. Sve zbog zuba.

Tomislav pak, priča kako ga ljudi pitaju je li se potukao ili imao prometnu. Živi u Sesvetama s bakom Olgom, jer za vlasititi stan nema novca. Tomislav je nešto mlađi od Mihaele, no problem je isti.

"Skrivam da se ne vidi, ali realno... To se ne može sakriti".

Realno - u pravu je. Ali pomoći ima.

Drugi dan susret na lokaciji koja će im vrlo vjerojatno posve promijeniti život - u ordinaciji dr. Deana Cekića, čovjeka koji se specijalizirao za ono što je Mihaeali i Tomislavu prijeko potrebno - vraćanje osmijeha na lice.

Već na prvi pogled dr. Cekić je ustanovio da stanje nije bajno, što je potvrdila i RTG snimka.

"Ovo je stanje izrazito loše. Gledajući snimku stanje je loše i sad treba odlučiti što treba spasiti i treba li uopće išta spasiti. Tj. vrijedi li išta spasiti", kazao dr. Cekić.

Prema istraživanju stomatološkog fakulteta stanovnik Hrvatske godišnje potroši jednu četkicu za zube i tri i pol paste. U prosjeku peremo zube svakih 5 dana, a trebali bismo barem dva puta na dan. U Europskoj uniji smo na dnu po pitanju oralne higijene.

Gotovo sat vremena trajao je inicijalni pregled i pripreme kako bi tehničarka Ivana dizajnirala željelni izgled. Njezin je zadatak na osnovu fotografija, ali i odljeva zagriza napraviti simulaciju novog osmijeha.

Dok ona to radi, na red dolazi Tomislav. Za razliku od Mihaele, Tomislav nema grč na licu. Barem ne toliko očiti. Pa o svemu i lakše govori.

"Kočilo me kroz komunikaciju i upoznavanje. Manje pričaš i smiješ se, šutiš i pratiš okolo. Smijem se s onima koji me znaju, a nova poznanstva... Tu je kočnica".

Mihaela i njezina obitelj žive od muževe plaće. Tomislav i baka žive u unajmljenom stanu. Ona ima mizernu mirovinu, a on radi kao zaštitar. Financije nikome nisu jača strana. A za pothvat poput ovog - novac je vrlo bitan.

"Rehabilitacije su u vrijednosti nekog jeftinijeg auta. Nekom je bitniji auto, a nekome je bitnije oralno zdravlje. Bitnije je nekome se moći nasmijati. Ono što govori Tomsilav, on u svakom socijalnom kontaktu ima kočnicu. Sad zamislite takav život kada stalno razmišljate smijem li se nasmijati ili ne. A komunkacija osmijehom je, što se mene tiče, najvažnija u životu", kaže dr.Cekić.

HZZO pokriva samo osnovno liječenje - bijele plombe do trećeg zuba, ostalo amalgamske. Vađenje je besplatno, kao i liječenje. Implantante, navlake i krunice - plaćate. Postoje izuzeci kod djece i starijih od 65 godina. No, za radno aktivne - novi zub znači i nekoliko tisuća kuna. Većini skupo i mnogima nedostižno.

Nekoliko sati kasnije, simulacija novog izgleda je gotova. Mihaela je pogledala svoj video. Emocije su na vrhuncu. Dugo je to sanjala ova mlada žena. Uskoro će njezini najveći snovi postati stvarnost.

"Meni se osobno ovo jako sviđa. Ja to gledam svaki dan i mogu reći da mi se ovo jako sviđa. Ja bih da tako izgleda naš konačan rezultat", sugerira joj dr. Cekić.

Zaiskrilo je i Tomislavu u očima kad je vidio kako može izgledati. Prvi put, ovaj je čovjek bio zadovoljan onim što vidi.

I MIhaela i Tomislav vidjeli su kako mogu izgledati. A za to je potrebno malo njihovog vremena i mnogo truda ovih stručnjaka koji će im, potpuno bespaltno, vratiti osmijeh na lice. Pa i ono Mihaelino koje je tijekom godina naučilo skrivati osjećaje.

Ekipa dr. Cekića već sada planira operativne zahvate. One kojima će svoju zamisao provesti u djelo. Oni su, kažu, ordinacija bez straha. Nema mjesta panici. Bit će naporono, svima. Ali isplatit će se. Osmijeh na ovim licima, naplatit će sav trud, znoj i suze. A Provjereno će ih pratiti sve do konačnog rezultata. Jedva čekamo!  

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene