Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Imamo kičmu'

Prosvjedni skup protiv promjene imena Gvozd u Vrginmost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gvozdu, središtu istoimene općine kojem je Općinsko vijeće u lipnju ove godine većinom glasova promijenilo ime u Vrginmost, održan je danas prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske stranke prava i Hrvatskog nacionalnog fronta (HNF).

Marija Idžan (HDZ), zamjenica načelnika Općine Gvozd, ujedno i predsjednica Udruge naseljenih Hrvata iz BiH, kazala je u svom govoru da je ona predala Ustavnom sudu zahtjev za provjerom ustavnosti odluke o promjeni imena.

Željko Soldo (HSP), vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje kazao je da je zbog ovog malog skupa ponosan jer "Hrvati pokazuju da imaju kičmu i da znaju cijeniti svoju povijest", te da je izmjena povijesnog imena Gvozd u Vrginmost samo "kontinuitet dovođenja u pitanje vrijednosti postignutih u Domovinskom raru".

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

>> Biskup Košić zauzeo se za povratak imena Gvozd

"Hrvati ovdje moraju živjeti dostojanstveno pa treba dignuti glas protiv njihova ugrožavanja 2012., a na tragu politika koje su vođene 1991. godine. Na ovo jednostavno nemamo pravo šutjeti, kazao je Soldo i ustvrdio da bi se saborski zastupnici Sisačko-moslavačke županije trebali stidjeti što danas nisu na ovom prosvjednom slupu.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb izmjenu imena mjesta nazvao je nezakonitom - jer nije prošla ni Županijsku skupštinu, niti je konačno usvojena od Vlade RH, a ipak na ulazu u mjesto na pločama piše Vrginmost, te se upitao tko to tolerira.

Kada je Srb ustvrdio da toleriranjem takvih postupaka hrvatska vlast poručuje Hrvatima u Gvozdu da ne računaju na njihovu potporu, ali da je HSP taj koji neće tolerirati nepoštivanje hrvatskih zakona i samovoljno mijenjanje nazivlja, počelo je skandiranje "ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska".

Uz riječi da je "ovo početak osnivanja SAO Krajine", te da "ne damo ponovno osnivanje SAO Krajine", Srb je o "Zajedničkom vijeću općina" u Istočnoj Slavoniji kazao da "nije ništa drugo nego osnivanje SAO Krajine".

"Što mislite o čemu raspravlja deset ili petnaest načelnika općina i gradonačelnika sa srpskom većinom kada se sastanu na sjednici Zajedničkog vijeća. Raspravljaju li o vodovodu? Ne, raspravljaju o SAO Krajini i tome treba stati na put, to ne dolazi u obzir u Republici Hrvatskoj, rekao je Srb.

Govor je završio riječima: "U Beogradu je napisan novi memorandum, oni imaju nove planove, planove kako će doći ovdje, a za predsjednika su izabrali šešeljevca, radikala Nikolića", te je, kazao je, to poruka da Hrvatska mora imati model da se stvore uvjeti za ostanak Hrvata na ovim prostorima, a ne da ih se plaši.

U ime udruge Hrvatski nacionalni front (HNF) predsjednik Stjepan Benc je kazao da on nije član ni jedne stranke, ali da je u duši pravaš, te je sve pravaše pozvao da se ujedine, jer da im se svi smiju zbog razjedinjenosti i nazivaju ih "ovcama koje glas daju onima koji su ih već preveli žedne preko vode". Najavio je da će se ovakav prosvjed održati i na zagrebačkom Markovu trgu, ako se vlasti budu i dalje oglušivale na nezakonitu izmjenu imena.

Na prilazima mjestu na službenim je pločama već ispisano novo ime Vrginmost, naziv koji je bio u uporabi desetljećima prije nego je 1996. godine izmijenjen u Gvozd, kako se mjesto zvalo, kako je kazao Srb, "još ranije, duboko u srednjem vijeku". Na općinskoj zgradi su službene ploče s nazivom Gvozd, na latinici i na ćirilici.

Po službenoj procjeni policije na skupu je bilo oko 150 prosvjednika, a na skupu se skandiralo i pjevalo "Zovi samo zovi!", te "Za dom - spremni!". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene