Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SUSTAVNO KRŠENJE PRAVA"

"Stanje u Jadroliniji je neodrživo", tvrde pomorci, a sindikati imaju oprečne stavove

Aktualno Galerija Gaženica: Prosvjed pomoraca - 4 Gaženica: Prosvjed pomoraca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Gaženica: Prosvjed pomoraca - 2 Gaženica: Prosvjed pomoraca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gaženica: Prosvjed pomoraca - 1 Gaženica: Prosvjed pomoraca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gaženica: Prosvjed pomoraca - 3 Gaženica: Prosvjed pomoraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Srzentić Galerija 1/6 >>
Stanje u Jadroliniji je neodrživo, poručili su u četvrtak pomorci na prosvjedu ispred zadarske luke Gaženica.

Pomorci koji su se okupili u četvrtak ispred zadarske luke Gaženica, prosvjedovali su zbog sustavnog kršenja prava i interesa radnika.

Upozorili su na ugrozu sigurnosti pomoraca, ali i putnika, zbog starih plovila te izrazili zabrinutost zbog smanjivanja broja posada na linijama.

Nezadovoljni su obračunom plaća i prekovremenih sati, a desetljeće duge pregovore o Nacionalnom kolektivnom ugovoru smatraju sramotnim.

Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske ističe kako će, nastavi li se takvo stanje, poduzeti ostale akcije kako bi došli do svojih ciljeva, a to su sigurnost pomoraca i putnika, primjerene plaće i uvjeti rada.

Ivan Srzentić, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije naglasio je kako na nekim linijama pomorci rade i po 17 sati, smjene su neredovite, a upozorio je i na ugroženost sigurnosti putnika. Podsjetio je i na stare brodove.

Nediljko Bulić iz Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodara Hrvatske u objavi na Facebooku je napisao kako je u kriznom razdoblju izazvanom krizom zbog virusa COVID-19 ostvareno više rezultata, među kojima su naknade za godišnji odmor, topli obrok i plaće pomoraca, godišnje nagrade, kao i povećanje koeficijenata za određene skupine djelatnika.

Pročitajte i ovo Na trajektu Faros zaglavila se rampa Linija Stari Grad-Split VIDEO Lupali da otvore zaglavljenu rampu na trajektu: "Totalni je promašaj"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVOLJNIJE NA MORE Na ljetovanje po zimskim cijenama: Jednim potezom ministar bacio u koš odluku o poskupljenju, doznajte koliko bi vas mogao stajati odlazak na more

Ističe i kako je nastavljena obnova flote, što naziva "najvećim ciklusom obnove flote u proteklih 20 godina, a možda i uopće". 

"Usporedbe radi, rekordnih pet sezona prije dolaska aktualne Uprave te za vrijeme prethodne Uprave, nabavljen je samo jedan polovni katamaran te je povećan pomorski dodatak pomorcima. Ako je sve navedeno razlog za smjenu Uprave, onda ja više ne razumijem pojam socijalnog partnerstva i socijalnog dijaloga.

Bojim se kako su osobni interesi pojedinaca postali važniji od interesa zaposlenika", zaključuje Bulić, koji je svoju objavu podijelio i u Facebook grupi pod nazivom Majka Jadrolinija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene