Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni zabranom izvoza

Prosvjed radnika zbog odvoza troske s područja TEF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici MLM Grupe, tvrtke koja s partnerima Westbroock Resource iz Velike Britanije odvozi i prerađuje silikomangansku i feromangansku trosku s područja bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku, jutros su prekinuli rad i prosvjedovali ispred uprave zgrade TEF-a.

Kako su naveli radnički predstavnici, koje su danas u uredu šibenskog gradonačelnika primili njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović, 55 radnika MLM-a su nezadovoljni odlukom gradske uprave o zabrani izvoza vrijednih kovina koje se izdvajaju iz troske jer se time njima i njihovim obiteljima ukida izvor egzistencije. Gradonačelnik Ante Županović je prije dva i pol mjeseca zabranio izvoz vrijednih kovina dok se ne počne odvoziti izdvojena troska koje je na području TEF-a oko 500.000 tona.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

Po ugovoru koji je potpisao grad i MLM, to je poduzeće do 30. rujna 2009. trebalo s područja TEF-a odvesti 300.000 tona izdvojene troske, što nije ostvareno. Radnici su o svemu izvijestili hrvatsku vladu i mjerodavna državna tijela. ‘Ne želimo raditi dok ne budemo sigurni da ćemo dobiti zarađenu plaću, a znamo da gradska uprava želi da se troska odveze, no mi vjerujemo da će to biti učinjeno, jer je ipak riječ o nečem vrijednom’, rekao je predstavnik radnika MLM-a Darko Lambaša.

Dogradonačelnici Vidović i Baranović radnicima su rekli kako će o svemu izvijestiti gradonačelnika Županovića, koji je danas bio na službenom putu. ‘Gotovo sam siguran da će vam i gradonačelnik ponoviti da MLM Grupa mora predočiti bankovna jamstva da će izdvojena troska biti odvezena s područja TEF-a’, naglasio je Baranović. TEF je ugašen 1996., a nakon pretvorbe poduzeće postaje dioničkim društvom koje je u potpunu vlasništvu grada Šibenika. Područje te tvornice prostire se na 28 hektara zemljišta koje je generalnim gradskim urbanističkim planom određeno za stambeno-poslovnu i turističku zonu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene