Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HV čeka bolja vremena

Skandal u Karlovcu: Propustili pozvati stradalog satnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni vrh druži se cijeli dan, baš kao i jučer. Danas slave 19. rođendan oružanih snaga. Središnja proslava se kao i prijašnjih godina, održava u Karlovcu.

Od prvih dragovoljaca danas je to moderno opremljena vojska sa 17 tisuća vojnika koji sudjeluju u dvanaest mirovnih misija diljem svijeta i po svemu je uz bok najboljim vojskama svijeta. Po prvi put ovdje su u ulozi premijerke i predsjednika Jadranka Kosor i Ivo Josipović. Prije devetnaest godina Zbor narodne garde postrojio se na stadionu u Kranjčevićevoj. Bila je to preteča pobjedničke Hrvatske vojske koja je uz pomoć policije oslobodila Hrvatsku od agresora i dobila sve najvažnije bitke u Domovinskom ratu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naši vojnici neozlijeđeni Afganistan: Raketni napad na kamp s hrvatskim vojnicima Slika nije dostupna Odluka Vlade U Hrvatskoj će se održati 3 NATO-ve vježbe

Vojna smotra u Karlovcu prilika je da vojska pokaže čime sve raspolaže. No, za razliku od prijašnjih godina i njih je besparica lupila po džepu, pa je i vojna parada nešto skromnija. O financijskim pitanjima, ove se vojnike, njih više od tisuću i pol, uglavnom ne pita. 'Jedino što bih uzeo u obzir je da se kadar pomladi. Ništa drugo', rekao je Zoran Rožić, nadnarednik. 'Omogućiti svima da iskuse iskustvo misije UNDOF ili ISAF', rekao je Slaven Matuza.

Svoju cijenu hrvatska zračna flota odavno je platila, ma koliko u Ministarstvu obrane teško priznaju da su im MIG-ovi češće prizemljeni, nego u zraku. Jedan, dva, tri, četiri, pet i da ne brojimo dalje. Na papiru ih imamo 12. No, pitanje je koliko je MiG-ova u ovom trenutku, spremno poletjeti. I prije nego kupimo nove, stari će avioni u zasluženu mirovinu. Računa li na polovne letjelice, hoće li biti novca za skupe ili će hrvatsko nebo ipak čuvati netko drugi, državni i vojni vrh još nije odlučio.

'Svjesni smo financijske krize, kako naše ambicije moramo prilagoditi mogućnostima. Ne želimo odskakati od hrvatske stvarnosti. Nije presporo jer smo mi u miru, nama na granicama ne prijeti nitko. Naše okruženje je mirno, i ono će tako dugoročno i ostati', rekao je Josip Lucić, načelnik Glavnog stožera Nije ga ugrozio, ali propuh u vojnoj blagajni usporio je za sada, najskuplji vojni projekt. Proizvode se sporije, ali finska oklopna vozila, čija je prodaja u susjednoj Sloveniji izazvala nezapamćen skandal i dalje su glavna atrakcija.

Nije ga ugrozio, ali propuh u vojnoj blagajni usporio je za sada, najskuplji vojni projekt. Proizvode se sporije, ali finska oklopna vozila, čija je prodaja u susjednoj Sloveniji izazvala nezapamćen skandal i dalje su glavna atrakcija. Možda i nisu čuli za famozne Rončevićeve kamione, ali one najmlađe ratne su igrice itekako oduševile. Kad su u pitanju standardi, NATO je svoju ljestvicu postavio vrlo visoko. Hrvatska, kao članica sjevernoatlanstkog saveza, možda i diše lakše, ali puno posla tek je pred nama. 'Ravnopravno s ostalim partnerima učestvujemo i što se tiče uvježbanosti, i što se tiče opremljenosti', rekao je Mladen Kruljac, general pukovnik, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Planova je puno, novca malo. Hoće li za sve biti dovoljno. Vojska, nema sumnje, čeka bolja vremena.

Proslavu u Karlovcu obilježio je veliki propust organizatora. Satnik Marko Pavković koji je prije nekoliko mjeseci nakon povratka iz mirovne misije teško stradao u prometnoj nesreći i ostao u invalidskim kolicima, čija je hrabrost oduševila cijelu Hrvatsku izrazio je želju da nazoči današnjoj svečanosti. Unatoč obećanju, organizatori ga nisu pozvali što je doista teško razumljiv propust.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene