Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPASAN DUG

Propao pokušaj mirenja sindikata i Vlade: Ispunjeni su svi preduvjeti, dogovorit ćemo se o štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam sindikata javnih službi obavijestili su javnost da je pokušaj mirenja s Vladom i dogovora o isplati duga iz 2016. godine propao, te najavljuju sudske tužbe i štrajk.

"Sindikati su spremni i sigurno će ići na sud. No, po Zakonu o radu imamo pravo pokrenuti štrajk. Sindikati će o tome raspravljati, a kada i u kojem obliku biti štrajk sad nećemo govoriti", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na konferenciji za novinare na kojoj je osam sindikata javnih službi upozorilo da je propao postupak mirenja s Vladom.

Pročitajte i ovo Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene" Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve"

Mihalinec je objasnio da je Vlada odbila razgovor u postupku mirenja smatrajući da sindikatima nisu ništa dužni. Sindikati traže isplatu duga iz 2016. godine prema zaposlenicima javnih službi na temelju sporazuma sklopljenog s Vladom 2009. godine. Neuspjeli postupak mirenja održan je 12. svibnja, a sindikalisti kažu da je dosad pokrenuto 50 privatnih i 26 sindikalnih tužbi protiv Vlade.

Mihalinec objašnjava da su postupak mirenja pokrenuli kao odgovorni sindikati, kako bi Vladu doveli za pregovarački stol o dospjelom dugu koji "može izuzetno puno koštati proračun i biti opasan za državne financije"

"Mi kao odgovorni sindikati htjeli smo s vladom dogovoriti visinu duga i dinamiku isplate. Time bismo zaustavili brojne sudske procese koji će proračun koštati najmanje dvostruko više nego zahtjevi radnika", rekao je Mihalinec, dodajući da je Vlada u startu odbila pomisao da treba razgovarati sa sindikatima.

 

 

"Njihovi pravni stručnjaci su ih savjetovali da nema nikakvih temelja za potraživanja i da Vlada nikome ništa nije dužna", kaže Mihalinec, dodajući da su se time ispunili svi preduvjeti za pokretanje štrajka. 

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata kaže da je država sporazumom iz 2009. godine oko 250.000 ljudi u javnim službama zamolila da pristanu na smanjenje plaća, što će im vratiti kada bude novca.

"Nikakve pravne smicalice ne mogu biti faktor koji tu obavezu mogu izbrisati. Mi od toga nećemo odustati jer je to primarno moralno pitanje. Građani moraju shvatiti da ih je vlastita država, kojoj plaćaju porez, prevarila. Sadašnja vlast kalkulira da će sudski sporovi trajati kako bi tu obvezu prebacila nekoj budućoj garnituri", rekao je Ribić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene