Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepomirljivi

Nema dogovora između Jovanovića i Ribića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo ne prihvaća da Ribićev sindikat i dalje prima godišnju naknadu od 2,5 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) priopćilo je da nije uspio jučerašnji pokušaj mirenja s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) u pregovorima za granski kolektivni ugovor u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ti ne možeš a da ne zas****' SLUČAJNO NALETJELA NA SLIKE KOJE JE OBJAVILA POZNANICA 'Znam da ne treba djecu previše štititi, ali...' Slika nije dostupna 4 kategorije kazni NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA Pomak na bolje ili nepotrebne mjere? 'Vremena su se promijenila'

Pregovori nisu uspjeli jer se pregovarački odbori Vlade RH i NSZVO-a nisu uspjeli usuglasiti oko dvije točke, dok su se oko svih drugih pitanja uspjeli dogovoriti, ističu iz Ministarstva.

Sindikat je odbio prijedlog Ministarstva da se u granski Kolektivni ugovor unese odredba prema kojoj će se uvećanja plaća za 4, 8 i 10 posto (ovisno o godinama staža), ukinuta za sve javne i državne službenike, početi primjenjivati onog trenutka kada ta prava stekne bilo koji sektor javne ili državne službe.

Također, Ministarstvo nije prihvatilo odredbu prema kojoj bi NSZVO i dalje primao naknadu u godišnjem iznosu većem od 2,5 milijuna kuna, a koja se do sada isplaćivala izravno sindikatu za rad sindikalnih povjerenika koji su preuzeli prava i obveze radničkoga vijeća.

"To nema niti jedan drugi sindikat u državi a, što je još važnije, takva je praksa protuzakonita", upozorio je MZOS u priopćenju.


Učitelji vikali Jovanoviću: To je sramota!

Naime, rad sindikalnih povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća, sukladno Zakonu o radu, honorira se plaćenim radnim vremenom. Suprotno tome, čelnik NSZVO-a u pregovorima je inzistirao na uređenju prava sindikalnih povjerenika s pravima i ovlastima radničkog vijeća na način da ih se, uz plaćeno radno vrijeme, dodatno honorira rečenom dodatnom novčanom naknadom, napominje MZOS.

"Dogovor Ministarstva i Sindikata postignut je oko gotovo svih odredbi Kolektivnoga ugovora za znanost i visoko obrazovanje pa izražavamo žaljenje što će, zbog neodgovornosti čelništva Sindikata koje zastupa vlastite partikularne interese, tisuće zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja ostati zakinuti za mnogobrojna prava", napominje nadalje MZOS.

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, pak, ističu kako su oni uvijek spremni na kompromisno rješenje kojim bi se zadovoljili svi navodi Ministra i istodobno zaštitila stečena prava zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju jer "Sindikat nema mandat prihvatiti drastično rušenje cijene rada zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja".

Sindikat tvrdi da tijekom pregovora o granskom kolektivnom ugovoru, koji su trajali više od godinu dana, MZOS nije bio spreman niti na jedan ustupak, dok ih je Sindikat ponudio velik broj.

"Predstavnik Sindikata kao kompromisno rješenje ministru Jovanoviću ponudio je prihvaćanje dosadašnje razine radnih prava zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sadržanih u Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje koji je potpisan 22. listopada 2010., bez članka koji regulira zakonom obvezujuće plaćanje sredstava za rad sindikalnih povjerenika", ističe se u NSZVO-ovom priopćenju.

Sindikat se obvezao potpisati takav kolektivni ugovor ako ga na referendumu potvrdi većina članova Sindikata, čime bi se otklonili razlozi za najavljeni štrajk, dodaje se.

"No, usprkos tom novom ustupku, ministar je odbio ponudu Sindikata, te ustrajao na zahtjevu za trajno i bezuvjetno odustajanje od dodatka na 'vjernost službi' od 4, 8 i 10 posto - bez obzira na to što Zakon uskrati prava obustavlja isplatu tog dodatka samo za ovu kalendarsku godinu (od 1. travnja do 31. prosinca 2014. godine), kao i činjenicu da važeći granski kolektivni ugovor za zdravstvo ima ugovoren taj dodatak", tvrdi NSZVO.


Ribić protiv ukidanja Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama

MZOS ističe kako je unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi još od 2009., proračun Ministarstva ostao gotovo isti u odnosu na razdoblje prije krize, primjerice 2008., pa je tako u 2014. planiran na razini od 11,94 milijardi kuna (2008. je iznosio 12,07 milijardi kuna).

Za resor visokog školstva u ovoj je godini izdvojeno planiranih 2,85 milijardi kuna, odnosno 1,25 milijardi kuna za resor znanosti. Pritom su rashodi za zaposlene u sustavu visokog obrazovanja u odnosu na 2008. povećani za 0,25 milijardi kuna: s 1,78 milijardi kuna na 2,03 milijarde kuna, odnosno, u znanosti na 615 milijuna kuna u 2014., u odnosu na 608 milijuna kuna 2008.

"Rasli su i dodatci na plaće, a sustav znanosti i visokog obrazovanja ekspanzivno je rastao i po broju zaposlenika pa je u razdoblju od šest godina narastao gotovo za četvrtinu", upozorava MZOS.

"Iz svega navedenoga vidljivo je kako je Vlada RH u vrlo teškim gospodarskim i socijalnim okolnostima sustavno nastavila ulagati u znanost i visoko obrazovanje kao djelatnosti koje su od strateškog značenja za budućnost države", napominje nadalje.

Izneseni podatci pokazuju neodrživi trend rasta udjela mase za plaće u ukupnim sredstvima raspoloživima za visoko obrazovanje i znanost, upozoravaju iz Ministarstva.

"U takvoj je situaciji MZOS pristupio pregovorima s NSZVO-om, s ciljem usklađenja granskoga Kolektivnog ugovora s odredbama Temeljnoga kolektivnog ugovora te Izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ali i zbog daljnjeg pogoršanja makroekonomskih pokazatelja i formaliziranja procedure prekomjernog deficita u skladu sa zahtjevom Europske unije te usklađivanja prava na razini svih državnih i javnih službi", ističe Ministarstvo u priopćenju, te poziva vodstvo NSZVO-a da u interesu svoga članstva i svih zaposlenika u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja nadiđe osobne interese i vrati se za pregovarački stol kako bi se što prije potpisao novi granski Kolektivni ugovor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene