Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poštujte naše znakove'

Prometne su nesreće najčešće ubojice mladih u dobi od 10 do 25 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje sigurnosti u prometu u Hrvatskoj 2010. dovedeno je na razinu od prije 46 godina.

Odjel za sigurnost cestovnog prometa u Upravi policije Ravnateljstva policije organizira konferenciju za medije u povodu početka nove školske godine, a u sklopu kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 'Poštujte naše znakove'. Cilj konferencije je privući pozornost javnosti na djecu u prometu, s posebnim naglaskom na djecu koja ove godine po prvi puta kreću u školu.

Pročitajte i ovo Airsoft puška Uhićen je Drama na sjeveru Hrvatske: Muškarac s puškom noću hodao ulicama i repetirao oružje upereno prema policajcima Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

U 2010. godini u prometu je poginulo 426 osoba, što je najniža brojka smrtno stradalih osoba još od 1964. godine, kada su poginule 433 osobe. Tom je brojkom premašen cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa iz 2006. godine od 10 smrtno stradalih na 100 tisuća stanovnika u 2010. godini, jer je stopa smanjena na 9,7.

Iz MUP-a su izvijestili kako je ovaj obećavajući završetak godine potaknuo Hrvatsku da se uključi u Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa, te da glavni cilj novog Nacionalnog programa za razdoblje do 2020. godine uskladi sa onim na svjetskoj. U planu je broj poginulih u prometu na kraju 2020. godine smanjiti za još 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

U cijelome svijetu prometne su nesreće ubojice broj jedan mladih ljudi u dobi od 10 do 25 godina!

Svake godine u svijetu u prometnim nesrećama pogine milijun i 300 tisuća ljudi, dok ih 50 milijuna završi ozlijeđeno! Većina stradalih je iz nisko i srednje razvijenih zemalja, a istovremeno se u tim zemljama vozi oko 48 posto ukupnog broja vozila. Najugroženije skupine su djeca i mladi, odnosno, biciklisti, mopedisti i pješaci.

Generalna skupština UN-a je u ožujku 2010. donijela rezoluciju koju je podržalo 100 zemalja, pod nazivom 'Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa', a kojoj je cilj smanjiti broj žrtava na cestama.

Vlada RH donijela je u travnju 2011. godine novi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020 godine. Glavni je cilj smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama za 50 posto.

Da bi hvalevrijedna akcija MUP-a uspjela potrebno je da se uz državna tijela u promišljanje o svakodnevnom sudjelovanju u prometu i sigurnosti njegovih sudionika uključi svaki pojedinac. Zato pazite na prometnicama i 'poštujte naše znakove'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene