Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo proljeće

Doznajte kako se boriti s umorom i kakvo nas vrijeme očekuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je proljeće. Iako su nas u školi učili da proljeće počinje 21. ožujka, s obzirom na Zemljinu vrtnju oko Sunca i računanje vremena, proljetni ekvinocij ove je godine nastupio dan ranije. U ponedjeljak, na Međunarodni dan sreće. No, osim lijepog vremena, koje nas češće mami na izlazak iz kuće, proljeće donosi i tegobe. Od umora do alergija.

Ponovo uz more - kratki rukavi, bose noge. Proljeće i nešto više temperature mnogi su jedva dočekali. Sunce mami na boravak izvan kuće. Češće su i aktivnosti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Patite li od proljetnog umora? Slika nije dostupna Nakon zimske depresije Nikad kraja: Slijede nove tegobe!

Ove smo godine dočekali proljeće dan ranije.

"Zbog toga što Zemljina staza nije okrugla i zato što imamo sva ta gibanja i godina nam ne traje 365 nego i onu četvrtinu dana. Zato nam datum prvog dana proljeća ili ekvinocija "šeće" i to komotno može šetati simo-tamo za cijeli jedan dan", pojasnio je astronom Korado Korlević.

I tako je ove godine stiglo točno u ponedjeljak na Međunarodni dan sreće. No, s dolaskom toplog i vlažnog vremena dolaze i alergije i umor. Umor osjeća svaka druga osoba. Bitno je zato voditi se nekim osnovnim pravilima zdravog ponašanja.

"Uravnotežiti prehranu, bitno je uzimati više voća i povrća, što više boraviti na otvorenom i baviti se tjelesnom aktivnošću", preporuča liječnica Ivana Bočina.

Vrijeme će vam to svakako dopustiti.

"Što se tiče nas meteorologa, mi računamo da proljeće počinje s 1. ožujkom, a što se tiče vremena koje nas očekuje idućih dana, ono je definitivno proljetno. Dakle, ostaje nam sunčano i toplo, u kopnenim krajevima i iznadprosječno toplo", kaže meteorologinja Ana Bago.

A duži, topliji dani, već će ovog vikenda kad i pomičemo kazaljke na satu, postati još duži. Nema isprike za boravak i uživanje na otvorenom.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene