Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Projekt zračne luke IGH je plagijat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt Instituta građevinarstva Hrvatske za novi terminal zračne luke Zagreb je plagijat, odnosno preslika onoga iz japanskog grada Osake, tvrdi anonimna grupa arhitekata.

Pobjednika na međunarodnom natječaju IGH, na čelu s Jurom Radićem i arhitektima Velimirom Neidhartdtom i Brankom Kinclom optužili su da je izgled novog terminala precrtana zračna luka u japanskome gradu Osaki. Optuženi arhitetki optužbe odbacuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog vulkanskog pepela Zračna luka Zagreb: Milijunti putnik kasni tjedan dana Slika nije dostupna Zbog privatnog zemljišta Proširenje 'Plesa' poskupljuje za 50 milijuna eura

'To je otprilike kao reći da je zagrebačka opera plagijat pariške zbog toga jer ima binu i jer ima gledalište', izjavio je Velimir Neidhardt.

Iako sličnosti postoje, autori tvrde da je krov budućeg zagrebačkog terminala originalan. Mostovi za zrakoplove i centralna zgrada su, kažu, univerzalna rješenja.

Slučaj je prijavljan Hrvatskoj komori arhitekata i inženjera u graditeljstvu koja bi trebala preispitati IGH-ov projekt.

Stegovna tijela imaju na raspolaganju moguće kazne koje se kreću od kazne ukora preko novčanih kazni do zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do tri godine sve ovisi o težini dijela ako se utvrdi da je takvo.

Jure Radić poručuje kako se radi o samo još jednoj u nizu budalaština kojom se želi narušiti ugled njegove tvrtke. Projekt je, tvrdi, orginalan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene