Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako namaknuti kune?

Projekt energetske učinkovitosti: Holding uči kako štedjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon vala poskupljenja javnog prijevoza i vode, trinaest Holdingovih podružnica, među kojima i gubitaši ZET i Velesajam, pokušat će namaknuti koju kunu uz pomoć projekta energetske učinkovitosti.

Zanimljivo, sličan projekt već je bio pokrenut 2006., ali ušteda se nije dogodila, troškovi su im eksplodirali. Potrebe za dizanjem cijena javnog prijevoza i vode u Zagrebu možda ne bi bilo da se racionalnije vodi gradska blagajna. Tek kad je voda došla do grla odlučili su naučiti štedjeti energiju.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomšević Građani nestrpljivi Tomašević otkrio što je pokazala analiza odrona te uputio pitanje Vladi: "Imate li problem s lokacijom koju ste sami izglasali?" Kamioni čistoće u Radničkoj Zagreb u smeću Odvoz otpada u Zagrebu bit će usporen, oglasio se Holding

'Svjetska iskustva su pokazala da je moguće ostvariti uštede od minimalno deset pa do trideset posto. Naravno to ovisi o objektu. Mi se nadamo da ćemo već neke egzaktne rezultate imati do kraja ove godine', rekao je Zoran Nad, voditelj središnjeg tima Zagrebačkog holdinga.

>> Udruge: Holding svoje promašaje želi pokriti novcem Zagrepčana

Ušteda bi na godišnjoj razini mogla biti od 25 do čak 75 milijuna kuna. U sličan projekt već se bilo krenulo 2006. godine. Elektrotehnički fakultet izradio je tada studiju vrijednu dva milijuna kuna. Od svega na kraju nije bilo ništa.

'Ta studija se isto koristi, ali ta studija je općenito napravljena. Mi sada, svaki objekt se pregledava, detaljno, znači rade se konkretne stvari', rekao je Nad. Prva studija i pokušaj uštede neslavno su propali. Od tada do danas, energetski troškovi Zagrebačkog holdinga doslovce su se udvostručili.

'Tada su troškovi iznosili 122 milijuna, a 2010. godine su se ti troškovi digli na 250 milijuna kuna godišnje', rekla je Jelena Kremenjak, UNDP. U 1.000 objekata Zagrebačkog holdinga trenutačno se snima situacija, pa se možemo samo nadati da će ovoga puta projekt energetske učinkovitosti zaista biti učinkovit.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene