Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvoz loše kvalitete

Ugrožena mnogima omiljena žestica: "Rakija je broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima, uz kavicu"

Na listi uvoznih proizvoda našla se čak i rakija, ali se ne uvozi zemalja Europske unije, nego iz Bosne i Hercegovine. Domaći proizvođači žale se da ih država ne štiti.

I ove će se godine u Hrvatskoj proizvoditi vrhunska rakija, ali ona domaćim proizvođačima zadaje glavobolje. Ne zbog alkohola, već zbog toga što im je jedva isplativa. Problem je uvoz rakije i to ne iz Europske unije.

"Nelojalna konkurencija. Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema", rekao je Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Srbija je otišla korak dalje. Njihova je šljivovica na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine. I kod nas se itekako pije pa svaki ugostitelj ima svoju računicu.

"Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima gdje većina gostiju, pa čak i uz kavicu voli popit jednu rakijicu. U pravilu je to šljivovica", ispričao je ugostitelj Tomislav Vajda reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

Pročitajte i ovo Povlačenje s polica, ilustracija - 2 Nakon više slučajeva trovanja S polica povučen dio asortimana, a i kupci biraju druge opcije: "Voda je super"

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku. Dok god se domaći poroizvođači ne zaštite od uvoza, govore, utapat će tugu u piću, ali barem vrhunskom.

Više o ovoj priči možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene