448990
448990
448990
448990
448990

PRIJETE POBUNOM U DALMACIJI 'Znali smo se organizirat 90-ih, znat ćemo i sada'

  • , 05.09.2016., 07:49
  • Autor:
  • komentara

Proizvođači grožđa prijete blokadom autoceste ako im se hitno ne pomogne oko plasmana uroda.

 
 
 
 
Pobuna zbog grožđa (Video: Dnevnik Nove TV)
Pobuna zbog grožđa (Video: Dnevnik Nove TV)

Pobunu u Dalmaciji najavljuju uzgajivači grožđa iz okolice Vrgorca. Prijete blokadom autoceste ako im se hitno ne pomogne oko plasmana uroda. Tone i tone grožđa spremne su za branje, ali rijetki imaju sigurne kupce. Uvjeravaju da je uvozni lobi toliko jači od domaćih proizvođača - da bi berba u velikoj mjeri - mogla propasti.

U polju Jezero kod Vrgorca polja i grožđa koliko hoćeš,a uzgajivači bijesni. 'Trgovački centri hoće samo uvoznu robu, njima nije važna kvaliteta nego samo koliko će stavit u svoj džep', kaže Mate Kalajžić.

U polju u kojem smo bili je nevjerojatnih 11 milijuna loza. Grozđe je lijepo, domaće ukusno. Nažalost, naši građani neće vidjeti ništa od svega toga. Ono će najvjerojatnije propasti upravo u polju. Oni će kupiti grozđe iz uvoza.

'Ako bude ka lani jao nama', kaže Joško Ćotić. 'Sigurno da postoji sprega zelene mafije i političara', smatra Mate Dominiković. Najviše ih kažu, ljuti šverc grožđa za vino iz inozemstva.

'I dovoze makedonsko grožđe u Split, a prodaju ga pod našu plavku ili vranac. Sad kako tko prođe', kaže Mate Dominiković.

Pobuna zbog grožđa (Foto: dnevnik.hr) - 2

'Mi svake godine zovemo Ministarstvo poljoprivrede', kaže Boris Dominiković, načelnik Općine Pojezerje.

Govore da im se spušta kvaliteta i obezvrjeđuje sav rad. 'Ovdje kupe kod nas po dvi i po kune, a na otocima prodaju po 20, 30 kuna', kaže Ante Šalinović-Mikula.

'Blokada, blokada autoceste, graničnih prijelaza, znali smo se organizirati 90-tih, znat ćemo i sada', poručuju.

Ostaje pitanje i kakvo će vrijeme. A grožđe čeka!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se