Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O UKIDANJU PRESUDE SANADERU

Procurio važan dokument koji bi mogao ozbiljno uzdrmati Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokument s potpisom danas umirovljenog ustavnog suca Ivana Matije, koji je objavio Jutarnji list, otvara niz pitanja o odluci kojom je jednoglasno ukinuta presuda Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.

Ukidanje prve pravomoćne presude Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL i Hypo bilo je jedan od važnih presedana u povijesti hrvatskog pravosuđa. Ustavni sud takvu je odluku donio 24. srpnja 2015., i to jednoglasno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati

No, po dokumentu koji je danas prenio Jutarnji list, čini se da sve ipak nije bilo tako unisono. "Znači, ako ste Vi svi uvjereni (kao što ja nisam) da će ove odluke ojačati instituciju Ustavnog suda i ustavnog sudovanja te da će i sucima to značiti veliki PLUS u nastavku profesionalne karijere, a nikakav MINUS, ja ću biti sretan i lako ću u svom penzionerskom statusu otrpjeti sve kritike i pokude." (...)

"Stoga ću iz institucionalnog i kolegijalnog oportunizma i vjere u vas glasati ZA. Rekoh i (ne) spasih dušu svoju."

Piše to u dokumentu koji je dio zapisnika sjednice Ustavnog suda od 24. srpnja 2015. godine, a napisao ga je i potpisao Ivan Matija, jedan od 11 sudaca tadašnjeg saziva Ustavnog suda. Inzistirao je da dokument uđe u zapisnik te postane dio spisa Ustavnog suda o predmetu Sanader.

'Glasat ću ZA zato što je u ovu Odluku uložen ogroman intelektualni, profesionalni i organizacijski rad većine sudaca, kao uostalom i onaj lobistički, koji nije izostao, napisao je sudac Ivan Matija.' Osim što govori o načinu na koji ustavni suci donose odluke, ovaj dokument odražava stanje u tadašnjem sazivu Ustavnog suda. Naime, Matija, između ostalog, u tom dokumentu navodi: "Glasat ću ZA zato što je u ovu Odluku uložen ogroman intelektualni, profesionalni i organizacijski rad većine sudaca, kao uostalom i onaj lobistički, koji nije izostao".

Navodi i kako se u Hrvatskoj "sve što treba i što ne treba valja ulicom" te razmatra je li naše pravosuđe "nevinog Sanadera osudilo zbog medijske histerije", a potom ističe i sljedeće: "Međutim, neovisno o mojim dvojbama i sumnjama i oko presumpcije nevinosti i oko arbitraža koje se vode oko Ina- MOL-a, ja vjerujem Vama koji ste na predmetu najkonkretnije radili. Vjerujem korifeju kaznenog procesnog prava prof. Krapcu". Time zapravo daje do znanja da se pri glasanju nije oslanjao na vlastitu analizu slučaja.

Četiri mjeseca kasnije, Ivan Matija otišao je u mirovinu. Nakon što je iskrsnuo ovaj dokument, kazao je: "U predmetu Glavaš napisao sam izdvojeno mišljenje, a ovdje nisam. Psihološki sam bio na odlasku sa suda. Ta odluka je ozbiljna tema. Danas sam daleko i od politike i od suda, i nemam se snage time više baviti", piše Jutarnji list.

Podsjetimo, ovom je odlukom Ustavni sud ukinuo prvu pravomoćnu presudu Sanaderu, i to za slučaj Ina-MOL i Hypo, kojom je bio osuđen na 8,5 godina zatvora. Ustavni sud tom je odlukom zauzeo i presedansko stajalište da se ustavne odredbe o nezastarijevanju kriminala iz pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva ne mogu primjenjivati retroaktivno na slučajeve koji su do lipnja 2010., kad su odredbe o nezastarijevanju ugrađene u Ustav, već pali u zastaru.

Nadalje, mnogi stručnjaci smatraju kako je ovom odlukom Ustavni sud utjecao i na ishod međunarodne arbitraže u slučaju Ina-MOL, što je predsjednik ovog suda Miroslav Šeparović u siječnju 2017. godine odbacio.

Tvrdnje suca Matije, iznesene u ovom obliku, u kojima se spominje i lobiranje te pozivanje na procjene drugih sudaca, mogle bi ozbiljno uzdrmati kredibilitet Ustavnog suda, jer ostavljaju mjesta sumnji da sud u ovom predmetu možda nije bio nepristran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene