Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najniža razina od 2010.

Strane investicije u Hrvatskoj pale za 60%!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaganja stranih ulagača u Hrvatskoj trebati puno više jer su prošle godine strane investicije pale za 60 posto.

Prema podacima HNB-a inozemna ulaganja prošle su godine pala za 60 posto u odnosu na godinu prije. Iznosila su 436 milijuna i 900 tisuća eura i to je najniža razina od 2010. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godinama propadali Šest luksuznih turističkih kompleksa dobili su nove vlasnike! Slika nije dostupna Amerikanci žele uložiti Dobivamo li napokon LNG terminal na Krku?

Velik utjecaj imalo je zadržavanje zarade stranih vlasnika iz bankarskog i naftnog sektora. Prilikom posjeta Oroslavlju, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako su podaci zabrinjavajući. U tvornicu tekstila Aquafil-CRO u Oroslavlju talijanski vlasnik ove godine ulaže 2 milijuna eura.

Deloitte: Investicije niti u ovoj godini neće predstavljati prioritet

'Uložili smo u povećanje vlasništva nad nekretninama i kupili neke nove strojeve', rekao je Giulio Bonazzi, predsjednik uprave Aquafil Spa Italija. 'To bi trebalo biti još 15-ak radnih mjesta novih otvorenih', napomenuo je Saša Muminović, član uprave Aquafil Cro. Takvih ulaganja Hrvatska će trebati puno više jer su prošle godine strane investicije pale za 60 posto.

'Mi smo puno toga napravili, sa zakonom o strateškim, sa zakonom o investicijama, s ubrzavanjem izdavanja dozvola, sa osnivanjem agencije za investicije i konkurentnost ali očito moramo na puno više vrata u svijetu pokucati, a ne ostati na užem krugu zemalja iz okruženja', kaže Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Za Udrugu stranih investitora kriv je nefleksibilan zakon o radu, neučinkovita administracija, nepredvidiva porezna pravila i povećavanje nameta. 'Treba još novca u proračunu i umjesto da se reže na rashodnoj strani izmišljaju se naknade za telekome, vraćaju se doprinosi s 13 na 15, razmišlja se o povećavanju trošarina što na cigarete što na goriva', izjavio je Ante Babić iz Udruženja stranih ulagača.

Najbolji za strana ulaganja: Ivanec u top 10 gradova po izboru Financial Timesa

'Neko malo povećanje opterećenja investitorima s obzirom na sve ove druge benefite koje smo im dali neće utjecati na konkurentnost zemlje i mislim da ne utječe. I mi smo i dalje tu konkurentni bez obzira na neka manja davanja', dodaje Vrdoljak.

Po zakonu o strateškim investicijama odobreni su projekti Plomin, Luka Rijeka i LNG terminal. Ministar smatra kako će na gospodarstvo najviše utjecati smanjene investicije javnih poduzeća. S druge strane za prometne projekte poput izgradnje željezničke pruge treba vremena. 'Minimalno je potrebno dvije godine. Za samu pripremu je ponekad potrebno i više vremena nego za samu implementaciju ili takozvano kopanje, betoniranje zidanje', rekao je Vrdoljak.

Prošle godine u hrvatsku su najviše uložile Nizozemska i Njemačka, a najveći odljev investicija bilježi Mađarska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene