Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali kukac, veliki problemi

Problem potkornjaka uzima maha: U Splitu se organizira Stožer za civilnu zaštitu kako bi se odlučilo što učiniti

Obnova Marjana, ali borovi propadaju (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Obnova Marjana, ali borovi propadaju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Sjednica Stožera civilne zaštite Grada Splita održat će se u srijedu 6., veljače 2019. u Gradskoj upravi. Sjednica je sazvana nakon što je donesena odluka o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije na području Splita.

Sjednicu je sazvao načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Nino Vela. 

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Slika nije dostupna upitan oporavak šume Dnevnik Nove TV doznaje: Inspekcija podnijela kaznenu prijavu zbog nezakonite sječe šume na Marjanu

"Sjednicu Stožera vodit će gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a na dnevnom redu bit će donošenje odluke o proširenju sastava Stožera civilne zaštite stručnjacima iz nadležne oblasti radi iznošenja stručnih mišljenja i prijedloga te donošenje odluke o osnivanju Radne skupine za izradu operativno-dinamičkog plana suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan", stoji u priopćenju Grada Splita. 

Poziv na sjednicu upućen je i članovima Povjerenstva za Marjan te županu Blaženku Bobanu, predstojnici Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji Nediljki Vuko i direktorima gradskih komunalnih tvrtki.

Podsjetimo, borove na splitskom Marjanu muči kukac potkornjak. Do sada je oboljelo više od 10.000 stabala. Uz pomoć europskoga novca, grad Split namjerava obnoviti svoju park šumu.

Krajem siječnja održana je i prosvjedna šetnja na Marjanu kojom su Splićani izrazili neslaganje s najavama da će se u ožujku mehanizacijom napraviti trase za izvlačenje osušenih stabla zaraženih mediteranskim potkornjakom te su zatražili žurno postavljanje feromonskih klopki, tj. kemijske tekućine kojom bi se lovili potkornjaci i tako suzbijalo širenje ove epidemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene