Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dragoljub Mićunović

'Probio sam led u odnosima Hrvatske i Srbije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je danas u Zagrebu da je u posjet Hrvatskoj došao 'probiti led' u odnosima dviju zemalja, opterećenima brojnim otvorenim pitanjima koja se 'ne smiju gurati pod tepih'.

'Došao sam probiti led i u tome sam uspio', rekao je Mićunović na predavanju u hotelu Westin na kraju prvog dana službenog posjeta Hrvatskoj. On je prvi visoki srbijanski dužnosnik koji je došao u Hrvatsku nakon zahlađenja bilateralnih odnosa uzrokovanih hrvatskim priznanjem neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Vučić o odnosima s Hrvatskom "I jedni i drugi smo premali da si možemo priuštiti luksuz da se žestoko tučemo" Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: AFP) Unapređenje odnosa Merkel nakon sastanka s Plenkovićem: "Radite odličan posao na granicama"

>> 'Hrvatska neće blokirati susjedne zemlje'

Mićunović se danas sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem s kojima se suglasio da je dvjema državama potreban dijalog i suradnja. 'Otvorili smo sva pitanja....i tužbe Sudu u Haagu, optužbi za genocid, pitanje izbjeglica i granica. Ništa se ne smije gurati pod tepih', rekao je Mićunović na predavanju koje je organiziralo Srpsko narodno vijeće.

Osim o hrvatsko-srpskim odnosima, Mićunović je govorio o političkim i gospodarskim prilikama u Srbiji, posebno o suradnji s Haškim sudom i o Kosovu. Rekao je da neovisnost nekadašnje južne srbijanske pokrajine brojni Srbi doživljavaju emotivno, što radikalne političke stranke koriste za raspirivanje strasti i starih nacionalnih mitova. Ustrvdivši da nitko u Srbiji ne razmišlja o dominaciji na Kosovu, upitao se ima li Kosovo kapaciteta da bude neovisna država, 'bez da je netko uzdržava'.

Prozivanje Srbije zbog toga što preostala dvojica haških bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu uhićeni smatra nepravednim jer, kako je rekao, 'ni jedan ni drugi nemaju srbijansko državljanstvo'. 'Što će biti ako se ne uhite za 20 godina', upitao je Mićunović dodajući da bi se optuženi za ratne zločine brže uhitili kada bi Srbija bila u Europskoj uniji.

Mićunović će se u srijedu sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Saborskog odbora za nacionalne manjine Furiom Radinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene