Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespravna gradnja

Probajte pogoditi koliko ovog čovjeka košta legalizacija staje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavoniji je zapela legalizacija poljoprivrednih objekata. U tri mjeseca primjene novoga zakona legalizirano je svega 47 objekata, a procjenjuje se da ih je izgrađeno oko 50.000.

Goran je s dobrom voljom krenuo u legalizaciju svoje staje. Pripremio je izvadak iz gruntovnice i katastra i nekoliko tisuća kuna.'Dogodilo se to da sam zapeo odmah na prvom koraku, kod geodeta. Naprimjer početna izmjera objekta košta 3 i pol tisuće kuna', kaže poljoprivrednik Goran Rakušić.

Pročitajte i ovo Otočić Galešnjak u Pašmanskom kanalu Katastrofa Otočić s razglednice na meti bespravne gradnje: Netko uz obalu Galešnjaka gradi pristanište Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak

I to je tek prvi trošak. Kad plati geodeta, arhitekta, komunalije, naknade i doprinose, legalizacija Goranove staje neće biti nimalo jeftina, kad se sve izračuna platit će preko 10.000 eura za oko 350 kvadrata.

10 tisuća je razloga da se Goran vrati korak unatrag i do daljnjega odustane od legalizacije. 'Javnost i seljaci su krivo informirani. Sjetimo se prije nekih dva mjeseca su cijene izašle koliko će to koštati. Ali to je doista 1 posto svih tih troškova koje košta', kaže Matija Brlešić, predsjednik HPK.

>> Broj zahtjeva za legalizacijom skočio za 500 posto!

U tri mjeseca primjene novoga Zakona, u Slavoniji je legalizirano svega 47 poljoprivrednih objekata. Ni jedan cijeli posto. Zakon je neučinkovit, tvrdi Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski, a ministar Vrdoljak za neučinkovitost svoga zakona krivi župane. 'Ja bih im preporučio. Izađite iz svojih ureda, lijepih automobila, idite među svoje poljoprivrednike, odrecite se dijela svoje naknade, platite im vi dokumentaciju', kaže ministar Vrdoljak.

Za 70.000 kuna koliko će morati izdvojiti za legalizaciju, Goran bi mogao kupiti 20 telića s kojima bi mogao prehraniti obitelj. Prazna legalizirana staja teško da bi mogla ikoga prehraniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene