Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negoduje i HUP

Privatni sektor šokiran potezom Vlade: "Ovo je samo korak bliže kolapsu sustava, jer tog novca neće biti!"

Berislav Marszalek (Foto: Dnevnik.hr)
Berislav Marszalek (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Berislav Marszalek (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Poslodavci i privatni poduzetnici koji pune proračun sve su ljući na obje strane u ping-pongu zbog novca koji na kraju oni trebaju dati. Vladi poručuju da prije ovakve velikodušnosti provede reforme i smanji javni sektor, pa će imati za povišice onima koji ostanu.

Mladi poduzetnik Berislav plaće šestorici radnika isplaćuje prema principu koliko je tvrtka zaradila i koliko dobro rade. Šokirao se kad je čuo za premijerovu povišicu cijelom javnom sektoru.

Pročitajte i ovo Novac - 3 Podijeljena mišljenja Vlada ozbiljno razmišlja o porezu na ekstraprofit: "Do izrade programa paketa mjera krajem rujna jasno ćemo se očitovati" Slika nije dostupna Utjecaj političke napetosti Hrvatski poduzetnici u Srbiji na pojačanom udaru inspekcija

"To je samo korak bliže po meni jednom kolapsu sustava jer tog novca neće biti. Poanta je što ti za uplaćeni novac u državni proračun dobiješ natrag, dobiješ nikakvu kvalitetu zdravstvenih usluga i obrazovanje je jako loše, na svim ljestvicama padamo.

Najjednostavniji sudski procesi se rješavaju godinama. Država sve lošije funkcionira. Mirovine neće biti ni za koga i to je zapravo ono što mi plaćamo", smatra poduzetnik Berislav Marszalek.

Poručuje kako Vlada nije, kako se uvijek hvali, poduzetnicima smanjila toliko poreza, nameta i birokracije da bi se moglo napredovati i dizati plaće.

"Takva rasterećenja nema ni na vidiku. Privatni sektor je onaj koji se najviše opterećuje i najviše gazi u ovom cijelom sustavu. Jedini način kako privatni poduzetnici mogu, barem oni koji su firme izgradili od nule na kvalitetan i moralan način, jedini je način da rade dan i noć, da nemaju vikende, da se odreknu velikog dijela svog privatnog i obiteljskog života. To tako ne bi trebalo biti", uvjeren je poduzetnik.

Iz Udruge poslodavaca poruka - prvo reforme, onda veće plaće. Kada bi se smanjio broj ljudi u javnom sektoru, ističu, država bi imala za povećanje plaće onima koji su ostali.

"Ako imate firmu koja ne funkcionira, koja je nekonkurentna, koja ima problema s likvidnosti pa posuđuje novac, vi ne rješavate problem te firme tako da svima povećate plaće linearno, nego prvo napravite reorganizaciju, mijenjate kompletno firmu", napominje Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci kažu - niti je istina niti pošteno od sindikata kada tvrde da su plaće u javnom sektoru 18 posto niže nego u privatnom.

"Mi moramo dovesti da je plaća javnog službenika na tržištu rada i da mi onda uspoređujemo tog službenika sa učinkovitosti pa nek' onda dobije plaću koja je konkurentna tržištu rada i to treba definirati, dapače", napominje Majetić.

Privatni poduzetnici Vladi poručuju da oni dijele onoliko novca koliko imaju jer ne mogu nametima uzeti od svih ostalih kada im nedostaje novca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene