Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeđanje, gašenje mikrofona...

Prisjetite se svih svađa u Saboru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gašenje mikrofona, svađe, vrijeđanja i udaljavanje iz sabornice činili su sastavni dio radnog dana hrvatskih zastupnika u posljednjoj godini zasjedanja šestog saziva.

Saborske rasprave vrlo često su bile prekidane popularnim gašenjem mikrofona, a u prepucavanju s vladajućim HDZ-om najviše su se istakli zastupnici HDSSB-a koji su nerijetko bili i udaljeni iz sabornice. Osim što su bili izbacivani zastupnici HDSSB-a izvodili su i mnoge performanse.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Tako je tu bilo dolaska u slavonskim narodnim nošnjama, dijeljenja crvenih kartona, trganja prijedloga zakona, ali i davanje uputnica za posjet psihijatru (Dinko Burić Vladimiru Šeksu). No, uvreda je bilo sa svih strana. Jedna od takvih koštala je zastupnika Željka Jovanovića skidanja imuniteta jer je nekoliko puta nazvao HDZ kriminalnom organizacijom.

Sličnu izjavu imao je i zastupnik Dinko Burić na sjednici Sabora u ožujku. 'Zahvaljujući Ivi Sanaderu, uhićenom bivšem premijeru i šefu HDZ-a, Hrvatska je u svijetu patentirala novu mjernu jedinicu. Tako je 1 HDZ posto međunarodna jedinica za organizirani kriminal i korupciju', rekao je Burić.
Bilo je tu upozorenja na kvarenje tena (Luka Bebić Slavku Liniću), vrijeđanja životinjskim nazivima (zastupnica Božica Šolić Goranu Beusu Richemberghu: 'Majmune!'), ali i priča o prijetnjama britvom i Golim otokom HDZ-u.

Osim izbacivanja iz Sabornice bilo je i samovoljnog napuštanja sjednica. SDP-ovci su to učinili u veljači prilikom izglasavanja Zakona o sukobu interesa, u srpnju kako bi srušili Zakon o ništetnosti te u svibnju kada su nakon prepucavanja izašli iz sabornice.

Brojne saborske sjednice započinjale su stankama jer je šef SDP-a Zoran Milanović pozivao premijerku da dođe objasniti izjave glasnogovornika Mladena Pavića koji je rekao da iza prosvjeda stoje oporbene stranke, a pozivao ju je i da objavi točan datum izbora. No, kada se ona napokon pojavila u sabornici Milanović je šutio.

Ipak, ostali zastupnici SDP-a nisu šutjeli. Milanka Opačić joj je zaželjela dobrodošlicu u Sabor te ju je u svom obraćanju nazvala 'vjernom učenicom Ive Sanadera'.

Na istoj sjednici zastupnik Nenad Stazić nije bio zadovoljan premijerkinim odgovorom na njegovo pitanje o dugu središnje države pa joj je aludirajući na njezino znanje stranih jezika rekao 'Ja sam svoje pitanje postavio na hrvatskom, a ne na engleskom pa me čudi što me niste razumjeli'.

No, osim svađe na relaciji vladajući – oporba saborsko zasjedanje zasjenila je i svađa čelnika HDZ-a, Luke Bebića, Ivana Jarnjaka i Vladimira Šeksa. Svađa iz siječnja odvijala se pred svim zastupnicima, a povod je bio istup HDSSB-ova Dinka Burića. Jarnjak je smatrao kako Bebić, koji Buriću nije izrekao opomenu već ga je samo ukorio, nije dovoljno zaštitio kolege Jarnjaka i Šeksa koje je Burić spomenuo u svojem izlaganju kao osobe koje su znale sve o mutnim poslovima u HDZ-u.

U sukob Jarnjak-Bebić oko načina vođenja sjednice uključio se i Vladimir Šeks koji je nakon povišenih tonova između trojca, gdje se jasno čulo kako Bebić poručuje 'smirite se svi i jedni i drugi, nitko meni neće govoriti kako voditi sjednicu', Šeks demonstrativno je napustio saborsku sjednicu nakon Bebićevih riječi. U prolazu prema vratima Šeks je u bradu promrmljao 'nećeš ti još dugo', misleći na Luku Bebića.

Zaključno, saborske rasprave bile su burne, a s obzirom na vrlo izmijenjeni sastav i nove zastupnike bit će zanimljivo vidjeti što nas čeka u sedmom saborskom sazivu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene