Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava i o Sanaderu

Kosor: Ja za razliku od Milanovića nisam probala drogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno prijepodne u Saboru prošlo je u znaku novog obračuna Vlade i oporbe.

Hrvatski sabor je započeo zadnju sjednicu u aktualnom, šestom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada.  

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Sjednica je počela aktualnim prijepodnevom koje je trajalo gotovo četiri i pol sata, a od samog početka nalikovalo je predizbornoj kampanji.

Zastupnica Ingrid Antičević Marinović u svom je pitanju podsjetila premijerku Jadranku Kosor kaku ju je ranije više puta pitala hoće li smijeniti Mladena Barišića, a da ga je ona uporno branila. 'Sindikat carine vas nije obmanjivao kad vas je sustavno obavještavao o nezakonitostima u carini dok je tamo bio Barišić. Mislite li da bi Barišiće trebalo smjeniti s funkcija bez obzira što imaju iskaznicu HDZ-a?', rekla je Antičević Marinović.

Kosor: I lopovi iz SDP-a i HNS-a će stati pred lice pravde

'Zastupnica nije uputila pitanje meni kao premijerki već kao gospođi Kosor i dozvoljavam si da joj odgovorim kao gospođa Kosor. Dakle, gospođo Antičević Marinović, vaš član Slavko Linić je najavio u svom intervjuu otpuštanje 80 posto, da će svi oni koji su članovi HDZ-a i oni koji nisu za vas i vaše metode da će biti izbačeni sa svih pozicija. Dapače, vaš uvaženi kolega najavljuje dolazak na vlast sa britvom u ruci, to još nismo imali u povijesti', rekla je Kosor.

'Nećemo posustati dok svi lopovi ne dođu pred lice pravde i nećete uspjeti u svojoj nakani da lopovi iz SDP-a ili HNS-a ili neke druge stranke vaše koalicije ne stanu pred lice pravde', rekla je Kosor.

Ne propustite posjetiti stranicu o izborima koju Vam predstavlja Dnevnik.hr: Odluka 2011 Atmosferu u Saboru dodatno je svojim pitanjem 'zagrijao' zastupnik Željko Jovanović koji je premijerku Kosor pitao o Ini, MOL-u i upravljačkim pravima. 'Je li istina da su predsjedništvo HDZ-a i Vlada bez opravdanih razloga jednoglasno donijeli odluku o upravljačkim pravima o MOL-u? Slažete li se da je taj čin djelo veleizdaje?', pitao je Jovanović.

'Ja se s vama ni u čemu ne slažem i ni u čemu neću jer vaša retorika i nastup, toleriranje kriminala u vašim redovima i ukazivanje samo na druge nepodnošljivo', rekla je Kosor i navela nekoliko podataka o nenamjenskom trošenju novca u Rijeci kao odgovor Jovanoviću. Zaključila je i kako je SDP prodavao Inu ispod cijene te da će 'kad tad za to odgovarati'.

U polemiku se uključio i predsjednik Sabora Luka Bebić apelirajući na zastupnike da se kroz svoja pitanja ne postavljaju kao istražitelji i suci već da puste institucije pravne države da kažu svoje o svakom pa i slučaju Ina.

Zastupnik Arsen Bauk pitao je premijerku Kosor na što je mislila kada je rekla da postoji opasnost od crvene Hrvatske.

'Pod tim sam mislila na prijetnje s brtivom, prijetnje koje nam upućujete gdje se SDP postavlja kao egzekutor i jer ne poštujete institucije pravne države i jer vaše kolege najavljuju s podignutim prstom da će dobro pratiti što radi Bajić, to je apsolutno skandalozno da vi prijetite DORH-u i USKOK-u', rekla je Kosor.

Kosor: SDP i HDSSB su udruženi u mržnji

'To je crvena Hrvatska jer smo te metode vidjeli i ove prijetnje govore o tome da namjeravate ukinuti HDZ, a pretpostavljam nakon toga da ćete onom britvom sve nas potjerati na Goli otok. To je crvena Hrvatska kakvu smo živjeli i kakva je zauvijek nestala', oštro je rekla Kosor.

'Takve Hrvatske sa pravosuđem kakvo je sada ne morate se bojati. Puno više štete su nanijeli vaši drugovi s torbama nego ovi koje ste spomenuli s britvama. Jedina crvena opasnost je crveno na tekućim računima građana', komentirao je Bauk.

Zastupnik Zoran Vinković žalio se predsjedavajućem Luki Bebiću na povrede poslovnika jer je, kako je rekao, Kosor vrijeđala rekavši da su 'HDSSB i SDP udruženi u mržnji'.

Kosor: Na sastancima HDZ-a nije donesena odluka o Ini

Ranko Ostojić je od premijerke tražio kratki 'da ili ne' odgovor na pitanje je li bila na sjednicama HDZ-a kada je donesena odluka o predaji upravljačkih prava Ine MOL-u. 'To je pravi primjer kako mislite da možete upravljati Hrvatskom, da meni postavljate pitanja kao u istrazi. Ja sam bila na svim sastancima HDZ-a, a na njima takva odluka nije donešena. Vi niste istražitelj, niste ništa osim zastupnik. Nećete se igrati suca! To pravna država ne dozvoljava', rekla je Kosor.

Zastupnik Stipe Gabrić Jambo rekao je kako bi bilo bolje da su aktulano prijepodne proveli u dolini Neretve berući mandarine nego da su se postavljala ovakva pitanja.

Kosor: Nisam kušala drogu; Jambo: Bilo bi bolje da smo brali mandarine

Damir Kajin je u svom pitanju izrazio zabrinutost zbog prodaje dionica Croatia osiguranja. 'Dionice su prenijete kako bismo pronašli način povrata duga umirovljenicima ove godine od 820 milijuna kuna', ustvrdila je Kosor. Zastupnicu Tatjanu Šimac Bonačić zanimalo je što Kosor zna o programu dekriminalizacije droge iz Plana 21. Kosor je odgovorila pitanjem da zašto bi ona morala znati tuđe programe.

'Ja nisam nikada kušala drogu za razliku od vašeg šefa Milanovića, možemo svi zajedno otići na test. Borit ćemo se svim sredstvima, svaka droga je opasnost,  dekriminalizacije posjedovanja droge neće biti', rekla je Kosor.

Odgovarajući na pitanje Marina Jurjevića o borbi protiv korupcije premijerka Kosor ustvrdila je kako 'SDP njie psreman za borbu protiv korupcije, a da HDZ je i da će to biti spreman i iduće četiri godine'. Jurjević joj je odgovorio da se toliko razmahala rukama da joj je gestikulacija postala jača od artikulacije. 'Stalno govorite o kucanju na vrata SDP-a, otpast će vam ruka od tolikog kucanja. Kriminal vam je pred nosom', rekao je Jurjević.

Postoji mogućnost produljenja sjednice za još tjedan dana, kada će Sabor biti raspušten uoči kampanje za parlamentarne izbore. Predloženi dnevni red 24. sjednice ima 92 točke, a kao prva je najavljena rasprava o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se nezavisnom zastupniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak u slučaju Hypo banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene