Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovni uspon i krah

Prisjelo im pjevanje: 'Izgubili su kontrolu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset godina dug poslovni put Zdravka i Višnje Pevec, na kojem su od malog dućana stigli do uspješnog poslovnog carstva, mnogi su nazivali ostvarenjem hrvatskog sna.

Megalomanija, kojoj je neizravno pogodovala i država, loši poslovni potezi i financijska kriza njihovo carstvo srušili su kao kulu od karata. Danas im prijeti i zatvorska kazna. Priča Pevecovih školski je primjer poduzetničkog sjaja i bijede u Hrvatskoj. Kao mladi bračni par, posao su počeli otvaranjem skromnog dućana motika, lopata i kosilica u garaži od devet kvadrata. Promet od svega 1.400 eura prve godine nije ih sputavao.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Uhićen je Pronađen muškarac koji je u Puli gurnuo ženu s tvrđave: Pala s visine od pet metara Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara

'Imali smo vjeru naroda, Hrvatske i vjerovali smo zapravo da imamo veliku, zapravo strašno veliku podršku', rekao je Zdravko Pevec. U zagrebačkim Sesvetama 1995. su otvorili prvu trgovinu izvan Bjelovara. Pravi biznis tek je krenuo. Trgovački centri u Hrvatskoj otvarali su se jedan za drugim, a poslovne partnere Pevec je stjecao diljem Europe. Od 350 dobavljača, 250 bilo je hrvatskih.

>> FOTO: Uhićeni Zdravko i Višnja Pevec

Višnja Pevec uz posao je razvijala i pjevačku karijeru. Bez ikakvih pratećih skandala, Peveci su postali vlasnici 18 trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i inozemstvu. Od starog objekta u središtu Đurđevca napravili su hotel s četiri zvjezdice. Zdravko Pevec proglašen je poduzetnikom godine. Jedan od njegovih dugogodišnjih suradnika danas kaže, zaduživanju bez pokrića pogodovala je i država.

'Država je morala to primijetiti. Dakle netko je morao vidjeti da se stvari odvijaju malo drugačije nego što bi trebale. Ne plaća se porez na vrijeme, što znači da nešto ne štima u tvrtki, a to znači da bi se trebala odmah napraviti nekakva revizija', rekao je suradnik Dražen Kocijan. Godine 2008. više im nije bilo do pjevanja. Dolaskom financijske krize Pevecovi radnici našli su se na ulici, unatoč šefovim naporima da pribavi podršku dobavljača i financijskih institucija. Ambicija je tada zasjenila zdrav razum, Zdravko Pevec posao je dodatno želio proširiti kupnjom 500 kamiona za svoju prijevozničku tvrtku. Otkazi su se nizali, a uvjete su počeli diktirati vjerovnici i banke.

'Borili smo se od početka, borit ćemo se do kraja. I tražimo pomoć države. Neka se još malo strpe. Prvi novac koji ćemo dobiti, bit će sigurno za njihove plaće', rekla je jednom prilikom Višnja Pevec. 'Kad vam u životu sve krene tako da vas sve ponese, jednostavno nemate više osjećaja. Malo su se opustili i moguće da su malo izgubili kontrolu', rekao je Kocijan. Od stručnjaka se često moglo čuti da tvrtka koja je zapošljavala 4.000 ljudi, a nije imala menadžment, dugoročno nije mogla opstati. Nakon 20 godina uspješnog poslovanja, Višnja i Zdravko Pevec doživjeli su konačan pad. Život u izobilju daleko je iza njih, a dokažu li se sumnje u gospodarski kriminal, mogli bi završiti i iza rešetaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene