449682
449682
449682
449682
449682

Birališta se u Australiji otvaraju u 23 sata

  • , 09.09.2016., 18:53
  • Autor:
  • komentara

Novi saziv Hrvatskog sabora, osim u Republici Hrvatskoj, bira se i u 49 država diljem svijeta, u inozemstvu se, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, glasuje u subotu i nedjelju.

 
 
 
 
Biralište (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Biralište (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Prva se birališta, ona u Australiji, otvaraju u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, glasovanje završava u Los Angelesu u ponedjeljak, u 4 sata ujutro, što znači da se zbog vremenske razlike izbori protegnu na četiri dana.

U Australiji se u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu otvaraju birališta u Canberri, Melbournu, Sidneyu, ono u Perthu otvara se u subotu u jedan sat.
Točno u ponoć po hrvatskom vremenu otvara se biralište u Japanu, sat kasnije biralište u Kini, u dva sata otvara se biralište u Indoneziji, u 3,30 u Indiji, sat kasnije u Afganistanu i Iranu.
U subotu u 6 sati otvaraju se birališta u devet država: u Rusiji, Kataru, Izraelu, Turskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj, Finskoj i Grčkoj.
U subotu u 7 sati svoja vrata biračima otvaraju birališta u 20-ak europskih država, te u Egiptu i JAR-u.

Aktivno se registriralo oko 60 tisuća birača

Za glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na 115 biračkih mjesta u inozemstvu aktivno se registriralo gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 tisuće više nego na izborima u studenom.

Naime, mnogim je biračima izdana nova osobna iskaznica, „a posjedovanje elektronske osobne iskaznice već uključuje aktivnu registraciju tih birača“, objašnjava predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Kao i u studenom, najviše će se biračkih mjesta za izbore otvoriti u BiH i Njemačkoj.
U Bosni i Hercegovini ukupno ih je 34 (osam u Sarajevu, 20 u Mostaru, četiri u Tuzli, dva u Banjoj Luci), u Njemačkoj 17 (dva u Berlinu, pet u Stuttgartu, četiri u Muenchenu, tri u Frankfurtu, dva u Duesseldorfu te jedno u Hamburgu).

Na području BiH za glasovanje na prijevremenim izborima registrirano je oko 35 tisuća hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u toj susjednoj zemlji. Najviše registriranih, oko 21 tisuće birača, je na području koje pokriva hrvatski Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu ih je 5900, Tuzli 4700, a u Banjoj Luci oko 2500.

U Srbiji će se glasovati na dva biračka mjesta, u Beogradu i u Subotici, u Crnoj Gori u Podgorici i u Kotoru.

Birači u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu moći će glasovati na dva biračka mjesta – u kampovima Marmal i Gibson u Mazar-e-Sharifu i u Kabulu.
Na prijevremenim izborima moći će se glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu.

U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici koju zapravo čini cijeli svijet, od 151 saborskog zastupnika biraju se tri, bira ih "dijaspora", odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.
U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države, glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice, pod uvjetom da su se prethodno upisali, odnosno registrirati. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se