Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom starim autobusima

Prijevoznici prijete: Nova pravila donose i veće cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odzvonilo je zastarjelim školskim autobusima. Za dva dana, na snagu stupa novi, treći po redu pravilnik o prijevozu. Autobusi koji ne budu zadovoljavali sigurnosne standarde, na kojima je inzistirala i dječja pravobraniteljica neće smjeti prometovati.

S glavom u torbi, tako zelinski školarci prepričavaju put od škole do kuće. Voze se starim, a time i nesigurnim autobusima. Neispravna vozila svakodnevno prevoze više od 100 tisuća mališana. No, vremena za njihovo opremanje u skladu sa zakonom, sve je manje. Za dva dana prijevoznici će se suočiti s izmijenjenim pravilnikom.

Pročitajte i ovo Plastična ambalaža: Ilustracija - 7 OD PROLJEĆA Plaćat ćemo lagane plastične vrećice, a uvodi se i povratna naknada za dvije kategorije Slika nije dostupna Prijevoznici upozoravaju Problemi uoči početka školske godine: "Dio đaka možda ostane bez prijevoza"

Novi, a time i stroži uvjeti zaštite višu ne spominju samo djecu do 14 godina. Dobna se granica pomiče, a vožnja bez sigurnosnih pojaseva, naslonjača, ali i stojeći zabranjuje!

Prolaznu ocjenu, a time i dozvolu dobio je svaki treći autobus. Kažnjavanjem prekršitelja, i onih, koji djecu voze protuzakonito, bavit će se inspekcije na terenu. A nema ni odgode. Za prilagodbu su prijevoznici imali tri godine. Isto toliko puta, nakon prigovora javnosti i pravobraniteljice za djecu, mijenjao se i pravilnik.

Prijevoznici su do sada prijetili poskupljenjem. Još nitko ne spominje hoće li zbog novih pravila igre rasti i cijene. Najmanje jedna teška prometna nesreća na godinu, zbog nemara, propusta i neispravnih autobusa, dovoljna je opomena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene