Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učinkovitost administracije

Priča o OIB-u: Trebao je biti više, a evo što je ispao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za što nam služi OIB, pitali su se mnogi koji su posljednjih desetak dana proveli sate i sate čekajući u redu za različite potvrde.

Kada je prije više od dvije godine uveden, obećano je da će se državne službe informatizirati, da će OIB građanima olakšati život i stati na kraj papirologiji. U Zagrebu se ipak više neće morati čekati u redu za potvrdu o prebivalištu, no nije to kraj čekanju u redu za papire.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 12 KANDIDATKINJA I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine'' Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - Ilustracija - 1 NEMA NIKAKVE POVREDE Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo pokretanje postupaka protiv Bandića, Kuščevića i Marića

'Prvo vam se ispričavam svima koji ste čekali ovih dana u redu', poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Umirovljenici su brzo zaboravili i oprostili čekanje u redovima zbog besplatnog pokaza. Danas u Petrinjskoj je mirno, za potvrde o prebivalištu ne treba se čekati. No, druge papire građani će morati sakupiti.

Očekivalo se više

'Predat će presliku osobne karte, presliku ili original svoje zadnje mirovine i potvrdu od porezne da nemaju drugih prihoda', pojašnjava Bandić. Da OIB, u koji je uloženo 110 milijuna kuna zaista funkcionira, ništa od toga ne bi bilo potrebno. Građani kažu, OIB ih traže posvuda, od popisa stanovnika do susreta s Papom.

Trebao je biti mnogo više od toga. Od OIB-a se očekivalo povećanje učinkovitosti administracije, manje papirologije za građane, borba protiv korupcije. Iz Ministarstva financija su nam samo mailom odgovorili da OIB jest u punoj primjeni iako još rade na nekim stvarima, konkretno informatičkom povezivanju. A nama se čini da ćemo bez obzira na 11 znamenki OIB-a još dugo gubiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene