Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljak Theodor Meron

Preživio holokaust: Tko je sudac koji je oslobodio generale?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Theodor Meron, koji je danas objavio oslobađujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, sudac je s dugogodišnjim pravosudnim iskustvom.

Meron je i predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Međunarodnog kazneno suda za Ruandu. Trenutačni je predsjednik ICTY-a, a na to su ga mjesto izabrali ostali suci suda 19. listopada 2011. Meron je već bio predsjednik Haškog suda u razdoblju od ožujka 2003. do studenoga 2005. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Vratili se kući Presuda koje ćemo se rado sjećati

>> EKSPLOZIJA SREĆE U HRVATSKOJ - SLAVI SE SLOBODA GENERALA!

>> 'Dečkima ovdje nije bilo ni mjesto!'

Theodor Meron rođen je 28. travnja 1930. godine u poljskom Kaliszu, u židovskoj obitelji i preživjela je žrtva holokausta. Pravo je studirao je na Hebrejskom sveučilištu, Harvardu i Cambridgu. Od 1977. godine profesor je međunarodnog prava na sveučilištu u Ženevi, a predaje i na drugim sveučilištima među ostalima i na pravnom fakultetu u New Yorku.

Tijekom 2000.-2001. bio je savjetnik za međunarodno pravo američkog State Departmenta. Član je brojnih uglednih međunarodnih pravnih organizacija, a za svoj rad dobio je i brojna ugledna priznanja. Godine 2007. dobio je od Francuske Legiju časti, a 2009. izbran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti.

>> Josipović: Ja mislim da vam moj izraz lica dovoljno govori

>> 'Dunja je sretna! Obitelj će konačno biti skupa!'

Sveučilište u Varšavi dodijelilo mu je 2011. godine počasni doktorat. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, Meron je bio pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Theodor Meron napisao je i brojne knjige koje se bave pravom. Veliki obožavatelj Williama Shakespearea, Meron je napisao i nekoliko članaka i knjiga o ratu i viteštvu u Shakespeareovim povijesnim djelima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene