Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Franak

Odvjetnica otkriva do kada se mogu podnositi tužbe, a iz udruge banaka poručuju: "Sud nije odredio svoj stav o individualnim parnicama"

Vrhovni sud odlučio je da su banke sklapajući kredite u švicarskim francima koristile nepoštene i ništetne ugovorne odredbe. Što dalje mogu učiniti tisuće dužnika, provjerili smo kod odvjetnice specijalizirane za prava potrošača.

U presudi Vrhovnog suda je izražen pravni zaključak da su banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji" Ivica Todorić dolazi na sud odbijena žalba DORH-a Todorić nije kriv za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora: Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu

Odvjetnica specijalizirana za prava potrošača, Dijana Kladar u ime Udruge Potrošač najavljuje da se privatne tužbe mogu podnijeti do 2023. godine. Dužnika je, prema podacima Udruge Franak 125 tisuća.

"Što se tiče broja osoba na koje se presuda odnosi, nemamo točnu brojku, no Udruga Franak ističe broj od oko 125.000 dužnika. Za konvertirane kredite je donesena odluka da korisnici kredita imaju pravni interes za podizanje tužbi, što znači da se tako podnesena tužba ne može odbaciti i da po njoj sud mora raspravljati.

Sudska praksa vezano za konvertirane kredite je različita te nam preostaje vidjeti kakav će stav zauzeti Vrhovni sud RH. Privatne tužbe mogu se podnijeti do 2023. godine, a prije podizanje tužbi potrebno je odrediti koji se iznos točno potražuje temeljem nedopuštenosti valutne klauzule u ugovorima o kreditu", kazala je Kladar za DNEVNIK.hr.

Banke razmatraju daljnje korake

Na presudu Vrhovnog suda reagirala je Hrvatska udruga banaka. Najavljuju kako će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka u Hrvatskoj i na europskoj razini. Smatraju da Vrhovni sud presudom nije dao nikakva nova prava korisnicima kredita.

Komentar Hrvatske udruge banaka na presudu Vrhovnog suda RH prenosimo u cijelosti.

Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini. VSRH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita.

VSRH se u ovoj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju. U vezi toga VSRH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni, priopćeno je iz HUB-a.

Za njih je borba završena

"Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda", bila je prva reakcija Gorana Aleksića, iz Udruge Franak. Nakon osam godina presuda za kolektivnu tužbu je pravomoćna.

"Malo je dugo trajalo, ali eto, dočekali smo odluku", rekao je Aleksić i dodao da sad potrošači mogu u privatne tužbe. Ipak, naglašava kako od Vrhovnog suda očekuje još tri odluke.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene