Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skinut imunitet Jovanoviću

Jovanović: Toj političkoj i kriminalnoj organizaciji presudit će građani na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović, prvi zastupnik u povijesti koji će odgovarati za klevetu političke konkurencije, gostovat će večeras u Dnevniku Nove TV u 19.15.

Ne propustite posjetiti Odluku 2011., rubriku posvećenu parlamentarnim izborima, koju vam predstavlja Dnevnik.hr

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac projekt pun nedostataka Glasovac: "Beroš laže i nema pravo određivati tko ima veću šansu preživjeti" Arsen Bauk u Saboru Bauk: "SDP će predložiti izmjene Kaznenog zakona i brisanje lex AP"

Unatoč odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se, u skladu s dosadašnjom praksom, SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću ne skine imunitet, HDZ nije prihvatio odluku MIP-a te je i tu točku stavio na dnevni red.

Mlinariću (HDZ) za klevetu nije skinut imunitet, Jovanoviću je

Jovanoviću je sa 67 glasova skinut imunitet. Tri zastupnika su bila suzdržana (Friščić, Horvat, Tanković) i sedam protiv (Adlešič, Čuhnil, Gabrić, Grčić, Kelić, Klemenić i Petir). Tako će Jovanović ući u anale kao prvi saborski zastupnik kojem je skinut imunitet zbog privatne tužbe za klevetu, što je presedan u dosadašnjih 20 godina hrvatske neovisnosti.

Dodajmo tome kako su zastupnici podržali izvješće MIP-a po kojem se uskraćuje odobrenje za pokretanje postupka pred Općinskim sudom u Vukovaru protiv zastupnika HDZ-a Petra Mlinarića po tužbi vukovarskog gradonačelnika Željka Saba zbog klevete.

'HDZ mi je upravo skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ-a kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a, u smislu političke odgovornosti, kriminalna organizacija. Danas su ubili parlamentarnu demokraciju. Ipak, najbitnije skidanje dogodit će se 04. prosinca 2011. godine kada će građani na izborima skinuti HDZ s vlasti', napisao je Željko Jovanović na svojem Facebook profilu odmah nakon glasanja u Saboru.

Nedugo nakon izglasavanja skidanja imuniteta zastupniku Jovanoviću, neki od zastupnika koji su glasovali za tu odluku, izrazili su žaljenje. Među njima je i zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković, koji je rekao da je pogriješio te da se nije snašao jer da to nije bilo očekivano.

Zanimljivo je spomenuti i kako je, radi potrebne većine, HDZ ponovno s bolovanja pozvao nekoliko zastupnika, među kojima i Branka Vukelića, koji se oporavlja od teške bolesti.

Presedan u radu Sabora

'Ovo je mali ustavni udar i ide na čast onima koji su HDZ-u danas omogućili ovakvu odluku. Ovakvo nešto nitko nikada u 20 godina povijesti Sabora nije napravio', kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a, Vladimir Šeks, na izjavu Zorana Milanovića da je 'ovo što je danas HDZ napravio više od pritiska na pravosuđe, to je mali ustavni udar', odgovorio da bi 'Milanovića trebalo vratiti u osnovnu školu'. Više pročitajte OVDJE.

'Ovakvo izglasavanje, nakon jučerašnje sjednice HDZ-a na kojoj je Jadranka Kosor urlala na zastupnike da se meni mora skinuti imunitet, samo je još jedan dokaz da je HDZ kriminalna organizacija', komentirao je u Saboru potez vladajućih Jovanović.

Nedugo nakon skidanja imuniteta Jovanoviću na internetu je pokrenuta peticija 'Vrh HDZ-a je - zločinačka organizacija!'. Do sada ju je 'potpisalo' više od 4.100 ljudi.

Josipović: Skidanje imuniteta Jovanoviću nije dobra odluka

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka koja će donijeti "priličan debalans u politički život".

'Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje', rekao je Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika upitan kako komentira skidanje imuniteta SDP-ovu Jovanoviću. Smatra kako je zakonodavac u Kaznenom zakonu pod tim mislio na neke druge stvari, a ne na prepucavanja stranaka u parlamentu ili izvan njega.

Ta odluka će postaviti pitanje jednakog postupanja oprema saborskim zastupnicima i ograničiti slobodu zastupnika da se, pa makar i tvrđim rječnikom, politički bore za svoja stajališta, smatra predsjednik Josipović. 'Radi se o novumu koji je donesen u istom trenutku kada je i jednom drugom zastupniku (Petru Mlinariću) uspostavljen imunitet za slično ili istovrsno kazneno djelo', kazao je Josipović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene