Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utočište za PTSP-ovce?

Kosor otvorila katoličku psihijatrijsku bolnicu 'Sveti Rafael'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, apostolski nuncij u u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i fra Donatus Forkan, generalni prior Bolničkog reda sv. Ivana od Boga danas su u Strmcu nedaleko Nove Gradiške otvorili katoličku psihijatrijsku bolnicu 'Sveti Rafael'.

Projekt težak oko 100 milijuna kuna financirao je Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji, koji je do sada u 50-ak država širom svijeta osnovao više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova.

Uoči otvaranja prve katoličke bolnice u Hrvatskoj premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je sagrađen jedan takav reprezentativni objekt. 'Želim da ovo bude mjesto gdje će utočište, nadu i mir naći i hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a', rekla je.

Kosor je naglasila kako Hrvatska godišnje za psihijatrijske bolnice iz zdravstvenog sustava izdvaja 346 milijuna kuna, te da će bolnica 'Sveti Rafael' imati punu potporu Vlade, države i resornog ministarstva.

U obnovu i izgradnju popratnih sadržaja na Strmcu, gdje je nekada bila poznata bolnica za plućne bolesti, Bolesnički red Milosrdne braće uložio je stotinjak milijuna kuna, a posao je u njoj našlo 90-ak žitelja Nove Gradiške i okolice. U bolnici će biti odjel kronične i akutne psihijatrije, djelovat će služba za palijativnu skrb, dok će u jednom dijelu obnovljenoga i uređenog objekta biti i dnevna bolnica.

Psihijatrijska bolnica 'Sveti Rafael' uskoro će postati sastavni dio hrvatskog zdravstvenog sustava, a očekuje se da će prve pacijente primiti početkom srpnja ove godine.

Prije otvaranja predsjednica Vlade Kosor, aposotlski nuncij Cassari te predstavnici Bolničkog reda sv. Ivana od Boga bili su nazočni svetoj misi koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. (Hina)

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Slika nije dostupna Prijetio u splitskom HZZO-u Lažni bombaš kazneno prijavljen i zadržan na psihijatriji

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene