Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović u Francuskoj

Hollande: S prijateljem Zoranom imam odnose velikog povjerenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović susreo se s francuskim predsjednikom Francoisem Hollandeom u Parizu.

Obojica su naglasila izvrsne odnose dviju zemalja, svoje međusobne odlične odnose te puno zajedničkih tema koje su im na dnevnom redu otkad je Hrvatska članica EU-a.

Nazivajući premijera Milanovića 'prijateljem Zoranom' s kojim ima odnose 'velikog povjerenja', Hollande je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da su odnosi Hrvatske i Francuske izvrsni i to 'na ekonomskom planu, na polju infrastrukture, energije, kulture i frankofonije'.

Milanović je pak, nakon što je Hollande završio svoje obraćanje, novinarima rekao da je odlika 'dobrog političara da zapamti sve o čemu se razgovaralo tako da nema što dodati'.

Francuski je predsjednik novinarima rekao da je s Milanovićem razgovarao i o stanju na Balkanu. 'Bio sam u Sloveniji na Procesu Brdo koji su zajedno otpočele Slovenija i Hrvatska', podsjetio je Hollande. Dodao je da područje Balkana treba stabilizirati, posebice izdvojivši BiH, te da regija mora imati europsku perspektivu. Uz to je potreban oprez, naglasio je, zbog otvaranja granica, i na kopnu i na moru.

Na pitanje o tome kada očekuje da će Hrvatska ući u Schengen, Hollande je rekao da je to pitanje on postavio Milanoviću.

'Ako dobro surađujemo, zajedno radimo na poštivanju i kontroli granica, na sigurnosti, to se može dogoditi u razumnom roku, što bi bilo dvije godine nakon ulaska u EU', rekao je francuski predsjednik. 'Postoji proces verifikacije i kada se ostvare uvjeti, Hrvatskoj će se otvoriti granice Schengena', dodao je.

Hollande je također rekao da je sa šefom hrvatske vlade razgovarao o 'budućnosti Europe jer Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije'. Među temama bili su energetika, nezaposlenost mladih i europski izbori.

Razgovarali smo o pripremi europskih izbora 2014., rekao je. Naglasio je da Europa polako izlazi iz krize, da je prihvatila politiku štednje te da se sada mora raditi kako bi se u Europu vratio rast.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Predsjednik Zoran Milanović Borba za saborsku većinu Milanović se obrušio na Plenkovića: "On ima velik problem. Znoji se i treba se znojiti"

>>Zoran Milanović u Francuskoj, sastaje se s Francoisom Hollandeom

Milanović je odgovorio na jedno novinarsko pitanje a to je što se događa sa zračnom lukom Zagreb. 'Pitanje zračne luke ne postoji, to je manje-više gotova stvar. Veliki francuski investitor gradit će terminal zračne luke', rekao je Milanović, naglasivši da s francuskim investitorima ima dobra iskustva.

Dvije francuske tvrtke, Bouygues i Aeroport de Paris dio su konzorcija koji treba graditi terminal zagrebačke zračne luke. Bouygues je već od većih infrasturkturnih projekata bio investitor kod izgradnje istarskog ipsilona.

Nakon sastanka s predsjednikom Hollandeom, Milanović će se sastati i s francuskim kolegom Jean-Marc Ayraultom čime završava današnji posjet Parizu.

Ovo je bio prvi susret Milanovića i Hollandea a francuski je predsjednik naglasio u svojoj izjavi da se već dvaput susreo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prvi put 2012. a drugi put ove godine 14. srpnja na francuski nacionalni praznik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene