Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o sjednici Uprave INA-e:

'Dečki su otišli sa sjednice jer nisu čuli u što i koliko INA ulaže'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U ovom trenutku je to bilo uvjetovano ponašanje, morali su tako postupiti, ali treba sjesti za stol', rekao je Milanović komentirajući sjednicu Uprave INA-e koju su napustili hrvatski članovi.

Hrvatski članovi Uprave Ine su napuštanjem ovotjedne sjednice Uprave postupili na način na koji su bili natjerani s obzirom na okolnosti u kojima djeluju, ocijenio je danas predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

U ovom trenutku je to bilo uvjetovano ponašanje, morali su tako postupiti, ali treba sjesti za stol, rekao je Milanović u izjavi na odlasku s konferencije Dan velikih planova.

Uprava Ine u srijedu je raspravljala o rafinerijskom biznisu kompanije pri čemu se u javnosti najavljivala mogućnost odluke o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak. Ta odluka nije donesena, a trojica članova Uprave koji u tom tijelu predstavljaju hrvatsku Vladu, napustili su sjednicu i time srušili kvorum.

Milanović ocjenjuje kako očito nije bilo nikakva jamstva da će hrvatski rafinerijski kapaciteti biti zadržani na razini koja bi osigurala da budu kvalitetni i moderni.

Hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru i Upravi Ine zapravo su u nemogućoj poziciji, smatra Milanović. 'To je natezanje i naguravanje u koje su nas doveli oni prije nas', kaže premijer.

Ističe kako je on za to da Hrvatska zadrži "moderan svjetski rafinerijski kapacitet", odnosno da se u Hrvatskoj prerađuje nafta.

Hrvatski članovi uprave INA-e napustili sjednicu!

Dodaje kako se možda u sve hrvatske rafinerije ne može uložiti prevelik novac jer to ugrožava stabilnost kompanije, ali da Vlada želi čuti koji je plan u tom slučaju.

'Zbog toga su dečki otišli sa sjednice Uprave Ine, jer nisu čuli u što i koliko Ina ulaže', rekao je premijer.

Smatra kako je riječ o podjeli Uprave po etničkom, nacionalnom ključu, za što su odgovorni njegovi politički prethodnici koji su obavljali vlast.

Milanović drži kako Inu obilježava pat pozicija u kojoj je jedan sudski postupak završen, u tijeku su dvije arbitraže, a osoba koju traži hrvatsko pravosuđe uživa zaštitu jedne države i ne može iz nje izići, a trebala bi dati odgovor na važna i neugodna pitanja.

Ako je bilo podmićivanja, smatra Milanović, to nije ničiji privatni novac nego je jedna korporacija i jedan krug ljudi odobrio da se njime podmiti hrvatskog premijera.

'Za sada krivca u Hrvatskoj izgleda znamo, ali to je šira priča i strahovito opterećuje odnose Ine i MOL-a', rekao je premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene