Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Helikopteri, bespilotne letjelice...

Premijer se narugao, Bandić 'povukao ručnu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader s podsmijehom je dočekao ideju gradonačelnika Bandića da izgradi utvrdu po uzoru na Pentagon u Zagrebu te kupi oklopnjak i bespilotnu letjelicu. Može, ali za dvadeset, trideset godina, poručio je premijer. bandić je, pak, rekao kao od helikopterima i bespilotnim letjelicama nema govora.

I dok Vlada panično zatvara sve ventile i otkida od usta čak i bolesnicima, čelnici glavnog grada ponašaju se po izreci 'Ima se, može se'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera za aferom 'Sanader primio 800.000 maraka od Hypo banke' Slika nije dostupna Izbačeni iz takta VIDEO: Kad naši političari izgube kontrolu kao Sanader

Već opjevani milijunski tenk smiješna je investicija u odnosu na super sklonište koje bi trebalo spašavati građane u slučaju atomskog napada s desna ili lijeva. Premijer Sanader kaže da je čuo za takvu inicijativu, no da će Bandić na to morati pričekati 20, 30 godina.

>> Stotine milijuna kuna za Bandićeve ratne igračke 

Bandić i njegovi suradnici kažu da se odustaje od skloništa. No, kako se doznaje, ne svojevoljno jer im je na sastanku u Vladi taj prijedlog glatko odbijen.

Zagreb, naime, ima stotine zapuštenih atomskih skloništa koje samo treba očistit tako je ideja o super-skloništu barem zasad odgođena.

Govoriti o bespilotnim letjelicama je u ovom trenutku neozbiljno i neodogovorno, kao i o helikopterima Milan Bandić No, s obzirom na kreativnost stožera za krizne situacije ne treba iznenaditi ako na Bundeku i Jarunu uskoro osvanu lake podmornice koje će motriti na ljutog neprijatelja. Paranoji nikad kraja.

A zagrebački gradonačelnik izjavio je danas da je formiranje gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama potreba, a ne hir, ali je odbacio tvrdnje da grad u tu svrhu namjerava kupovati bespilotnu letjelicu i helikopter te graditi 'pentagon'.

Bandić je novinarima rekao da će 'taj Ured nabavljati samo ono što mu je najprioritetnije za djelovanje, a ostalu logistiku dobit će od institucija države, odnosno ne će kupovati nešto što ima vojska i policija'.

'Govoriti o bespilotnim letjelicama je u ovom trenutku neozbiljno i neodogovorno, kao i o helikopterima jer ih imaju institucije države i kad zatreba gradu uskočit će one', rekao je Bandić. Dodao je da su na sastanku u Vladi zaključili da se koordinira sa svim relevantnim institucijama države.

Bandić je također rekao da moraju naći mjesto gdje će zapovjedništvo Ureda smjestiti te da se razgovora oko dvije, tri lokacije i kad budu blizu odabiru, izvijestit će javnost.

Ustvrdio je da će i to korespondirati s realnom situacijom - odnosno da ne će raditi pentagon, nego će se ponašati skromno i odgovorno.

Istaknuo je da je zadaća Ureda izuzetno ozbiljna i da bez ostatka stoji iza sadržaja rada tog Ureda, njegovih ljudi, prostornih uvjeta i materijalno-tehničkih sredstava, ali uvažavajući realne potrebe građana da u miru i sigurnosti žive u gradu, ali i korespondirajući s vremenom i aktualnom situacijom. Rekao je da će svaka potrošena lipa i kuna biti prezentirane javnosti.

Za današnju šalu jedne radio postaje o pojavi NLO-a nad Zagrebom, a na račun najavljene nabave bespilotne letjelice, Bandić je rekao da je plod mašte ljudi koji su to napravili, ali i plod nesmotrenosti i lepršavosti pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića.

Istaknuo je da su povod za osnivanje Ureda bila događanja u zadnjih šest do osam mjeseci u Zagrebu i Hrvatskoj - od urušavanja u Kupskoj, do nasilja koja su se dogodila u zadnja tri mjeseca - te iskustva njegovih kolega u Europskoj uniji. Rekao je da je Grad Zagreb za tu i sličnu svrhu prije 1990. izdvajao desetak milijuna eura, a da Beč danas izdvaja oko 35 milijuna eura godišnje za te svrhe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene