Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka kriznog stožera

Građani revoltirani zbog zakašnjele pomoći, premijer Plenković odgovara: "Odrađen je sjajan posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Ni vi ni ja nemamo utjecaj na buru. Airtraktori su letjeli dok su mogli. U sat vremena požar prijeđe sedam kilometara'', odgovorio je premijer Andrija Plenković na pitanje kako to da je, ako je sustav dobro funkcionirao kao što kaže, požar došao nadomak Splita.

Premijer je kazao da je u gašenju požara angažirano 150 vozila, 700 ljudi, među kojima su vatrogasci, pripadnici vojske, policije, angažirani su i građani koji su pomogli da se obrane kuće.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Na pitanje ne misli li da je bilo propusta, premijer je odgovorio: ''Svi koji su trebali reagirati su bili uključeni. Bili su u Splitu, dobili su potporu vatrogasaca iz drugih dijelova Hrvatske. Bilo je ukupno 14 požara, napravilo se maksimalno što se moglo napraviti. Čestitam svim vatrogascima koji su napravili nadljudske napore u gašenju požara''.

To što je požar došao nadomak jednog od najvećih gradova u Hrvatskoj, Splita, kazao je: ''Ni vi ni ja nemajmo utjecaj na buru, airtraktori su letjeli dok su mogli. U sat vremena požar prijeđe sedam kilometara. Noćas je došlo puno vozila iz drugih županija iz unutrašnjosti. Vatrogasci određuju dinamiku potreba. Učinilo se sve što se moglo i požar je sada lokaliziran. Jedna je osoba preminula, a to je zbog srčanih problema. U Portugalu je za vrijeme nedavnih požara poginulo 60-ak ljudi.''

Premijer tako odgovara na prozivke da je sustav bio pun propusta tijekom požara koji je u ponedjeljak harao Dalmacijom. Splićani su ljutiti na Vladu zbog, kako su rekli, zakašnjele reakcije i pomoći. No, premijer Andrej Plenković ne dijeli dojam građana. Nakon sastanka Kriznog stožera je rekao da je zadovoljan načinom na koji je sustav reagirao te inzistirao na tome da se razdvoje dojmovi od činjenica.

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sastanka Stožera zhavalio svima koji su svojim angažmanom branili naselja. ''30-ak sati nakon početka požara on je u najvećoj mjeri pod kontrolom'', kazao je podsjetivši da su jučer bili nepovoljni vremenski uvjeti za gašenje.

''Sjajan angažman''

Čestitao je članovima Vlade i lokalnih vlasti na '''sjajnom angažmanu'' te naglasio da s obzirom na to da smo na mediteranskom području, nije neobično da se i kod nas događaju požari. 

Upitan o mogućnošću da su požari podmetnuti rekao je da je za sada teško reći kako su nastali, ali će istraga pokazati ako su uistinu bili podmetnuti.

''Sistem je jako dobro reagirao'', rekao je premijer.

Na opasku novinara da je vojska došla tek u popodnevnim satima rekao je da je vojska došla čim je ministar dobio obavijest da je potreba da se u obranu od požara uključi i vojska.

''Nije gorjelo samo u Splitu''

Premijer je upitan tko je taj koji odlučuje prioritete kada se događa ovako velik broj požara, što prvo gasiti. Odgovorio je da nije bilo nikakve stihije i ponovio da je sustav dobro odradio posao. ''Ovo je postalo atraktivno, jer je Split u pitanju, ali su kanaderi jučer kada zbog bure nisu mogli gasiti u PSlitu, gasili požar na Hvaru'', kaže.

Što se tiče međunarodne pomoći, kaže, da u ovom trenutku ne postoji potreba za međunarodnu pomoć.

Podsjetimo, građani su svoj revolt izrazili i prema premijeru na društvenim mrežama. Naime, dok su požari u ponedjeljak harali Dalmacijom, HDZ je na Twitteru objavio fotografiju premijera uoči gostovanja na javnoj televiziji. Fotografiju su popratili tekstom "Pobjedama na izborima smo pokazali da je HDZ dominantna politička snaga".  Korisnici društvenih mreža fotografiju su nazvali degutantnom.

Razvoj situacije oko požara možete pratiti ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene