Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni razgovori u Sarajevu

Plenković u BiH branio Zorana Milanovića. ''Hrvatska je susjed koji je upućen i želimo pomoći''

Aktualno Galerija Sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske Sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković u Sarajevu Andrej Plenković u Sarajevu Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH, tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji.

''Dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj i partner i šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda ove zemlje. Ponovit ćemo i naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda'', istaknuo je Andrej Plenković. ''Što se tiče zalaganja i zaštite za položaj Hrvata, poruka koju ja šaljem i šaljem je kontinuirano, to je poruka uvažavanja i cjelovitosti BiH i bitno je da Daytonski sporazum funkcionira.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković GOST DNEVNIKA NOVE TV Plenković o razlazu s Pupovcem: "Nije ništa gotovo" Josip Dabro, Marija Vučković Primopredaje ministarstava Šipić kani među narod, Dabro tremu nema, ali treba 30 dana, Hrvatska dobila prvog ministra digitalne transformacije

''Moramo surađivati po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija, imamo dugu granicu i zeleno područje preko kojeg krijumčari često pokušavaju prebaciti ilegalne migrante. Stoga sam naglasio da je potrebna suradnja kako bismo to spriječili'', istaknuo je.

''Mi smo spremni i kroz PlinaCro omogućiti da BiH iskoristi položaj Hrvatske i naš ukapljeni terminal na Krku jer je on stavio Hrvatsku na posebnu i sasvim drugačiju poziciju na karti po pitanju plina'', naveo je premijer, nabrojavši još brojne projekte u kojima postoji suradnja s BiH, hrvatska ulaganja u tu zemlju koja su značajna u proteklih nekoliko godina, a napomenuo je i izrazito bitnu ulogu trgovinskih partnera.

Premijer je najavio kako će idući i najvažniji korak biti sastanak u Zagrebu s Vijećem ministara BiH na kojem će se također razgovarati o otvorenim pitanjima između dvije zemlje. ''Važno je da sve stavimo na stol i razgovaramo o svim mogućnostima buduće suradnje. To je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Što se tiče unutarnjopolitičkih zbivanja u BiH, mi ih u Hrvatskoj pratimo s velikom pozornošću, s velikim interesom. Razumjeli smo da je Vijeće ministara imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament", rekao je Plenković. Hrvatski premijer istaknuo je kako treba poštovati Daytonski sporazum, kao i da izjave iz Republike Srpske treba promatrati i iz konteksta promjene izbornog zakona u BiH.

Na pitanje novinara o izjavama Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici, koje su, među ostalim, podigle veliku buku proteklih dana u hrvatskoj, ali i bosanskohercegovačkoj javnosti, Plenković je istaknuo kako genocid u Srebrenici nikada nije bio sporno pitanje. Dodao je kako misli da je predsjednik Zoran Milanović tu objasnio što je mislio jer se, kako je rekao, radi o vrlo osjetljivim pitanjima i možda nekim nespretnostima u izjavama, koje su odmah naišle na ''medijske spinove''. ''Mislim da nam je i iz ranijih izjava potpuno jasno što Zoran Milanović misli o tom pitanju.''

  Andrej Plenković Sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske (Foto: DNEVNIK.hr)

"Hrvatska spada u tri zemlje naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Mislim da su odnosi BiH i Hrvatske pokazali kako se susjedi trebaju odnositi jedni prema drugima kad je u pitanju kriza poput COVID-a. Hrvatska je bila jedna od zemalja koja je pomogla BiH i za to smo zahvalni", rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Hrvatskom je premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH priređen svečani doček uz intoniranje državnih himni, a Plenković i njegov domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon toga su započeli službene razgovore, u kojima su sudjelovali i ministri.

Održan je još jedan sastanak, a nakon njega premijer Plenković je još jednom stao pred predstavnike medija i izjavio kako su ''razgovori bili konstruktivni i uspješni''.

Plenković se nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom sastao se s čelnicima dva doma parlamenta te zemlje, od kojih su neki ujedno i lideri vladajućih političkih stranaka u toj zemlji. Među njima su Dragan Čović, lider HDZ BiH i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

''Pozicija Hrvatske je da će uložiti maksimalne napore da podržimo BiH na putu u EU i da sustigne zemlje koje su na tom putu više znapredovale. Željeli bismo da rješenja koja se tiču dogovora o izbornim zakonima budu riješeni na zadovoljstvo sva tri konstutivna naroda u BiH'', rekao je Plenković. ''Hrvatska je susjed koji zna da je upućen i želimo pomoći BiH na putu da institucije profunkcioniraju''.

Novinarima je potvrdio kako je na dnevnom redu bilo političko stanje u BiH i institucionalna kriza u kojoj se ta zemlja nalazi, kao i razgovori o izmjenama izbornog zakona. Dodao je kako je pojasnio da je Hrvatska na poziciji prijateljske zemlje koja ima veliko uvažavanje i poštovanje prema BiH i želi unaprijediti tu suradnju kroz politički dijalog, s ciljem da podupire reforme koje vode ka članstvu u EU i uz želju da se taj put ubrza i sustignu susjedne zemlje koje su na istom tom putu.

"Željeli bismo da rješenja o izmjenama izbornog zakona budu takva da sva tri konstitutivna naroda budu zadovoljna, a da položaj hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg bude ravnopravan", kazao je Plenković.

Ako bi se postigla takva rješenja za izmjene izbornog zakona, ocijenio je, relaksirali bi se odnosi najprije unutar Federacije BiH, a "džentlmenski dogovor između Bošnjaka i Hrvata" po njegovu bi sudu doprinio i boljim odnosima sa Srbima pa bi onda profunkcionirala sva tijela vlasti. Europski reformski procesi bi se mogli nastavili čime bi se okončala sadašnja kriza, smatra Plenković.

''Odgovornost na strankama u BiH''

Poručio je kako je u konačnici odgovornost za takav dogovor unutar BiH isključivo na političkim strankama u BiH i njenim institucijama pri čemu je, kako je kazao, važno imati osjećaj za nijanse i realnosti.

"To shvaća i Izetbegović. Postoje različiti modeli i rješenja, no važno je zadržati slovo i duh Daytona, što nikada do 2006. godine nije dolazilo u pitanje", kazao je Plenković sugerirajući kako je izbor Željka Komšića u državni vrh BiH narušio bit onoga što je sadržaj sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine.

Plenković je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako mu nije poznato da se u tijelima EU priprema raspoređivanje europskih vojnih snaga u BiH te da je to prije stajalište nekih eurozastupnika nego nešto što se razmatra u institucijama.

Pojasnio je kako su stajališta u EU da se osuđuju svi postupci koji vode novim napetostima u BiH, kao i da se Daytonski sporazum mora poštovati.

Informaciju o tome da je EU spremna rasporediti do šest tisuća vojnika u BiH u slučaju eskalacije krize tijekom posjeta Sarajevu iznio je europarlamentarac iz grupacije Zelenih, Thomas Waitz.

Premijer Plenković je nakon razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH položio vijenac na spomen obilježje prvim žrtvama srpske opsade Sarajeva u ratu od 1992. do 1995., a potom se uputio na odvojene razgovore s čelnicima tri najveće vjerske zajednice, reisom Huseinom Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom te vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Programom posjeta predviđen je i kratak posjet sjedištu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", nakon čega Plenković putuje u Mostar na sastanak s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene