Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sutra ćemo biti pametniji'

Pregovori završili bez dogovora, nastavak sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi, koji su započeli jutros u 9 sati, prekinuti su oko 13 sati bez dogovora oko Vladinog prijedloga da se plaće u javnim i državnim službama od 1. kolovoza smanje za 6 posto i da se ne isplate regres za 2010. i božićnice za 2009. i 2010. godinu, te će pregovori biti nastavljeni sutra poslijepodne.

Po izlasku sa sastanka predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić je podsjetio da su javnom i državnom sektoru plaće već snižene za 6 posto, pa bi se sada snizile za dodatnih 6 posto, te je ponovio i stav da će na daljnje podnošenje tereta krize pristati tek kad svi podnesu isti teret. 'Stav javnih službi je od početka jasan, imamo jasnu argumentaciju i za nas se ništa posebno nije promijenilo. Postoji sporazum koji kaže kako ćemo se ponašati u kriznim stanjima. Kad se sve pretpostavke iz sporazuma zadovolje, onda ćemo sjesti za stol i razgovarati', istaknuo je Babić.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

'Očekujem sutra točne proračune pa ćemo biti pametniji'

Sutra ćemo biti pametniji, rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić Dodao je i da je sada teško govoriti koliko bi se primjenom mjera iz Vladinog prijedloga uštedjelo. 'Očekujem da ćemo sutra imati točne izračune i da ćemo onda biti pametniji. Danas su nas izvijestili o stanju javnih financija i postavljali smo pitanja i sutra ćemo dobiti odgovore na postavljena pitanja', rekao je Babić. Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), u čije je ime Ivica Mudrinić kazao da je ta udruga na današnjim pregovorima bila 'više promatrač'. Upitan zna li koliko bi se uštedjelo na smanjivanju plaća te neisplati regresa i božićnica u javnim i državnim službama, Mudrinić ja pak odgovorio kako misli da se prihodi proračuna nastoje realizirati na razini na kojoj su bili 2007. godine. 'To je očito referentna godina za strukturu i volumen prihoda', rekao je.

O trošarinama 'samo usput' 

Na pitanje je li na današnjem sastanku bilo riječi i o navodnom uvođenju trošarina na neke od telekomunikacijskih usluga Mudrinić je rekao da se o tome danas 'raspravljalo usput'. Dodao je i da s telekom operaterima nitko nije razgovarao o tome na koje bi se usluge uvodile trošarine, odnosno da i oni o svemu tome znaju samo iz medija. Ali, istaknuo je Mudrinić, bitno je da se svaki potez analizira da se ne dogodi kao s radnom nedjeljom, pušenjem i novim zakonom o umjetnoj oplodnji, odnosno da jedan dan donesemo jednu mjeru, a neposredno nakon toga ju mijenjamo. 'Ako se ide s jednom mjerom onda treba razumijeti koje će biti posljedice takvog poteza i ništa nije isključeno, jer je stanje vrlo kritično i svi trebamo dati potporu i dat ćemo je i mi', rekao je.

Povećanje trošarina sigurno diže cijenu

Upitan pak bi li uvećane trošarine povećale cijenu usluge ili bi operateri na sebe preuzeli taj trošak, prvi čovjek HT-a je kazao da će to ovisiti o konkretnom prijedlogu. No, dodao je, nedvojbeno je da će zbog dodatnih poreza cijene sigurno biti pogođene, odnosno da će se povisiti. S druge strane, nedvojbeno je i da će prihod operatera pasti i da će to imati za posljedice preispitivanje investicija i sl. 'Svi u krizna vremena moraju dati svoj doprinos i ni HT niti vjerojatno ostali operateri ne bježe od svoje odgovornosti. Ali, nužna je jasna strategija gdje ćemo biti za 3-4 godine, na koji ćemo način prebroditi ovo vrijeme, jer nije sada u pitanju samo neposredni potez već ti potezi moraju biti u skladu sa strategijom koja će nas izvući iz krize, a tu jasnoću još nemamo', zaključio je Mudrinić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene