Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nema zahtjeva za otkupninu

Pregovara se o oslobađanju posade tegljača na kojem je i Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku su pregovori za oslobađanje posade talijanskog tegljača 'Buccaneera', na kojem je i jedan Hrvat, koji su gusari u subotu oteli u Adenskom zaljevu, izjavila je u četvrtak somalska vlada talijanskoj novinskoj agenciji Ansi.

Somalski premijer Omar Adirašid Ali Šarmarke kazao je kako pregovore vode vlasti u poluautonomnoj sjeveroistočnoj somalskoj pokrajini Puntlandu 'u bliskoj vezi' sa somalskom prijelaznom vladom. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od početka krize je u stalnoj vezi s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova koje nastoji osloboditi posadu i brod. 'U stalnoj smo vezi s kriznim stožerom u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova koji se bavi tim slučajem', rekao je u četvrtak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svaki brod bio je sumnjiv Deset dana pakla za 1900 putnika: Zaputili se na krstarenje iz snova, a zatim su čuli dramatičnu obavijest kapetana Slika nije dostupna Revolucija u tijeku Nije šala: Velike su šanse da će Island u subotu preuzeti gusari!

Među otetima i električar iz Rijeke

Vjeruje se da je 'Buccaneer' blizu mjestu gdje je otet u subotu kod sjeverne somalske obale, nekih deset nautičkih milja od obalnog grada Las Qoraya. Na 'Buccaneeru', brodu u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, nalazi se 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat. Oteti hrvatski pomorac je 25-godišnji Riječanin, koji na brodu radi kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Još nema zahtjeva za otkupninu

Po Micoperijevim navodima, po najnovijim vijestima, članovi posade su dobro. ANSA kaže kako još nije postavljen nikakav zahtjev za otkupninu. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u četvrtak kako vjeruje da će posada biti brzo oslobođena te isključio mogućnost napada na gusare koji su zatočili posadu. 'Znamo gdje je brod i on se promatra s obale, ali neće biti operacije koja bi mogla ugroziti njihovu sigurnost', rekao je. 'Ne osuđujemo operacije drugih, ali u ovakvim slučajevima talijanski način je da se uvijek osigura da taoci ne budu dovedeni u opasnost', rekao je Frattini aludirajući na američki napad na gusare kojim je u nedjelju oslobođen kapetan Richard Phillips.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene