Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tjednu koji je za nama bilo je dosta zanimljivih događaja. Evo najvažnijih...

Dubrovnik je festao Svetoga Vlaha, 1042. put Dubrovčani su se utjecali svome parcu -mučeniku. Vjera trpi stalne napade, kazao je sisački biskup. Za svakoga s minimumom čak općeg humanističkog obrazovanja to nije ništa novo, već nešto mnogo puta pročitno u Bibliji i Svetom pismu te metaforički mnogo puta izrečeno kroz političke govore zapadnih, dominantno američkih presjednika i velikih aktivista iz 60-ih. Za boje našeg tranzicijskog pretpolitičkog društva taj česti svevremenski citat nije biskupova kritika društva, već isključivo obračun s vlasti. Tako je to u nas. Sve se tumači kao obračun.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Što je obilježilo dane iza nas? "Ni u koronakrizi nema očuvanja domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam"

Obračun je sam po sebi antidemokratski pojam. Pa će mnogi reći da se kroz slučaj Merzel HDZ obračunava s SDP-om. Što je nonsens. HDZ ponajprije nije toliko sofisticiran da to može izvesti. Prije bi rekli da se kroz možebitni kriminal sisačke županice Milanović obraća Liniću. Ali se s njim ne obračunava, već ga lagano ovladava. Umanjuje njegov rastući utjecaj u stranci. Režući mu sve političke štićenike i ljude od povjerenja koji će provesti što im kaže. Pa su na tapeti paralelno sisačka županica i Šegon. U slučaju Lovrić Merzel kao katalizator je poslužila bivša djelatnica županije, a Šegon je, zasluženo, već smijenjen.

Jedno od ključnih pitanja u strukturi države trenutačno je hoće li preživjeti glavni državni odvjetnik. I dobiti treći mandat. Glavna mu je zamjerka ono što se vidi iz aviona, a to su ''tebe hoću, tebe neću'' optužnice i tajming kaznenih progona po diktatu politike i u službi politike, a ne prava. S druge strane, on je vrlo lucidan i inteligentan pravnik. Pa stoga i dalje ostaje nepoznanica zbog čega se žalio na odluku o predaji Perkovića, učinivši od svoje službe tešku karikaturu. Potez je to zbog kojeg sigurno ni on sam nije sretan.

Priča da je to učinio ne bi li kod Milanovića kupio novi mandat ne drži vodu. Jer premijer uz svu njegovu verbalnu akrobatiku nije ideolog te kolokvijalno rečeno - proudbaške priče. I Karamarko, očekivano, sudbinu svog bliskog suradnika iz vremena lova na Gotovinu svodi na politički, a ne društveni i civilizacijski okvir vladavine prava.

Osnovan je Savez za Hrvatsku, nova koalicija 8 desnih stranaka. Sedam njih povezuje neimanje strukture i bilo kakvog političkog kapitala. HSSB, perjanica te koalicije je pak stranka koja živi isključivo od političke kombinatorike. Njezino aktualno vodstvo nema kapaciteta za bilo kakvu anticipaciju bilo čega. Pa su očito u ovo ušli ne bi li se zaštitili od izbornog debakla koji su od koalicije HDZ-a i SDP-a doživjeli u Osijeku.

Nova osmorka sa svojom mesijanskom, u biti antipolitičkom spikom će zacijelo spriječiti rasipanje glasova romantično desnih Hrvata. Birači pak desnog centra naći će se u nedoumici. Jer njihov izbor, HDZ, već dugo nije na centru, već također na desnici. Samo mnogo nevjerodostojnije od stranaka osmorke. Rabi isti antipolitički govor. Umjesto političkog koji je imanentan centristima.

Stoga je nova koalicija prilika da se HDZ vrati tamo gdje mu je mjesto, ali ne razumiju oni to. Ozbiljna upozorenja europskih pučana prema kojima gđa Tomašić ne može na njihovu listu - komentiraju kroz svoj rakurs provincijalne privatne politike. Novu koaliciju vodstvo stranke doživljava u najboljoj maniri teorije zavjere. Kao neku subverzivnu akciju, stranački terorizam koji pokušava eto spriječiti njihovu sigurnu pobjedu na izborima. O vremena, o običaji.

Bosna i Hercegovina vrije, ozbiljno vrije. Socijalni nemiri, socijalni nemiri, viču svi. Iako ovi nemiri nisu ni socijalni ni slučajni. Buknuli su u petak, u kantonima s bošnjačkom većinom i Lagumdžijinom vladavinom, na dan otvaranja Olimpijskih igara u Sočiju, u zemlji u kojoj Turska vodi gotovo sve političke procese. Uz prvotnu potporu Amerike i frktanje nosom Europske unije koja je sama taj prostor potpuno politički zapustila. Proces koji profesor Tanasković, ugledni srpski diplomat, naziva neoosmanizam.

Događa se ovo u trenutku kad Velika Britanija ozbiljno Hrvatima osporava status konstitutivnog naroda. U Sarajevu je spaljen deponij arhiva iz vremena Austro-Ugarske, došli su i do Mostara. S velikom sigurnošću se može tvrditi da su izazvani ne bi li isprovocirali međunacionalni sukob u Federaciji. SDA se zalaže za ukidanje županija, što nije ništa drugo doli satiranje hrvatske konstitutivnosti. Molotovljevi kokteli su bacani i na zgradu te glavne bošnjačke stranke. Po starom receptu sionskih mudraca. Uništiti ono što nam smeta, žrtvovati u tomu nešto i što je naše. I nakon toga upravljati procesima. Zato je dobro da je premijer danas u Mostaru.

UN-ova komisija je iznijela svoj stav oko pedofilije u Katoličkoj crkvi, kojoj su Ujedinjeni narodi dodijelili ekskluzivnost tog zločina, po nekim svojim kriterijima. Iako prema istraživanjima američkog CSOM-a, najmanje pedofila dolazi iz Katoličke crkve, zločin u toj vjerskoj zajednici je pod povećalom zbog njezina poslanja i visokih ideala. I to je u redu. Kao što je u redu da Crkva i okajava i plaća grijeh tog strašnog zločina.

Ali, kako su primijetili istaknuti vatikanolozi, UN je ovdje izgubio vjerodostojnost. Ponajprije zbog prešućivanja svega što je papa Benedikt učinio po pitanju kažnjavanja pedofila. Nisu spomenuli povijesni dokument kojim je obvezao Crkvu na momentalnu suradnju sa svjetovnim sustavom kaznenog progona te njegovu molbu državnim sudovima da se u tim slučajevima iz moralnih razloga prekorači zastara. Ovoga puta prema Crkvi turbo kritični njemački mediji, prednjačili su u kritici UN-a. Papa Franjo inače osniva komisiju za zločin pedofilije, koja uopće nije potrebna i nejasno je svima što to sad znači... Jer njegov prethodnik mu je ostavio uređenu i temeljito razrađenu zakonsku platformu.

U tjednu koji je za nama iz pritvora je pušten dr. Babić, sindikalni liječnički vođa. Kaže da će tužiti Nikicu Gabrića koji ga je optužio za lažnu invalidnost i ratno profiterstvo, a policija za minutu došla po njega.

Nezaposlenost je rekordna, Vlada je i dalje bez vizije i strategije pokretanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Oni kojima povjeravamo svoju djecu, učitelji su u prosvjedu. I doista je sramotno koliko je taj za društvo prevažan i plemenit poziv malo plaćen.

Što vam kazati za kraj ovog teškog tjedna. Osim da se skuha lagana kavica za večer i otrgne komad čokolade. Možda i kupljen na nekom od ovih mljac štandova. Kava ne uspavljuje, a čokolada budi hormon sreće. Idealna kombinacija zar ne?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene