Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

TO NAM NE TREBA Bombardirani smo politikom zastrašivanja, glas razuma nikako da stigne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović osvrnula se na minuli tjedan i došla do jednostavnog zaključka - Hrvatskoj fali glas razuma.

Loše je počeo protekli tjedan. Dalmaciju je pogodilo strašno nevrijeme, vodena bujica nosila je sve pred sobom. Uvijek nas nekako straši ta demonstracija moći prirode nad nemoći čovjeka. Kao da nas stalno upozorava. Poplave opet prijete, ali u Karlovcu i Sisku je zasad sve pod kontrolom. Dovoljno je sjetiti se Gunje i ne zazivati ih, ne trčati pred rudo.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Kako trčimo sa svim u verbalizaciji industrije straha. Straši se velikim poplavama, straši se izborom na izborima, straši se rezultatima izbora, straši se kaznenim progonima, svi svakoga straše. Pa niti ne čudi da u ovo vrijeme još nismo čuli glas koji kaže "budimo razumni". A to nam treba.

Baka Anđa je samo razumom i razbritošću u ne baš lakom životu doživjela 105. Zamislite da se kroz sve bure, oluje, ratove i promjene totalitarnih vlasti, dala prestrašiti ili zastrašiti. Ili bilo kome iz straha podilaziti. 105. joj danas ne bi bila na torti. A njezin život mogao bi biti recept i nadahnuće za sve nas.

O KOLINDINOJ 'IRONIJI' 'Ipak je ona predsjednica države - gleda se što kaže. Možda se malo nespretno izrazila'

'Nikada do sada nismo imali tako jasno svrstavanje predsjednika u kampanji'

Mađarska je zatvorila granicu prema Hrvatskoj. O tom Orbanu i hrvatskoj 'orbanofiliji' više se nema što kazati. Žali bože riječi. Njemačka kancelarka obratila se javnosti kazavši da je mađarska prekršila temeljno načelo na kojem Unija funkcioniora, a to je načelo solidarnosti među zemljama članicama. Na summitu je postignut napredak, a koridor Hrvatska-Slovenija-Austrija-Njemačka očito je još ranije dogovoren i funkcionira - NA DAN BOLJE NA DAN LOŠIJE, ALI FUNKCIONIRA.

Stoga Orban doista, kako kaže vlada u Berlinu, nije trebao zatvoriti granicu, a njegova poruka je poruka Hrvatskoj - sve samo ne prijateljska. Temelj poljuljanih mađarsko-hrvatskih odnosa je INA, a ne migranti. 49 posto udjela mađarski MOL želi prodati Rusima i ta se činjenica već dugo vuče. Ne treba se imati doktorat znanosti za razumjeti što to znači, tko zastupa te interese i koja je pozicija Hrvatske u međunarodnim odnosima. Zato bi preporuka svima koji su udivljeni Orbanom bila da radije budu udivljeni vodećim europsim konzervativcima - Merkelicom i Junckerom.

Milanović je od početka zauzeo tu poziciju koja je ispravna, a greška njegove vlade je što stav oko migrantske krize nije već u rujnu dala na raspravu središnjem tijelu političkog odlučivanja - Hrvatskom saboru. Da oko toga zauzme jedinstven stav. Jer temelj EU vrijednosti jest temelj svih europskih političkih opcija. Pa da vidimo koliko su SDP-ovci kompatibilni s europskim socijalistima, a HDZ-ovci s europskim pučanima i dalje da ne nabrajamo. Ukratko, koliko smo kao zemlja kompatibilni s vrijednostima kluba u koji smo ušli. Bio bi to ujedno i odgovor na pitanje kako se mi, kao mlada zemlja članica sveukupno pozicioniramo u Uniji.

A onda je Ranko Ostojić odgovorio na stav predsjednice na Facebooku, a ona mu odgovorila. Na prvu to izgleda kao da je profil gospođe Kolinde netko hakirao. Na drugu ili treću, kako već rekosmo, postaje jasno da je htjela biti ironična. Ali to se onda drugačije napiše. Njezini takozvani stratezi u Uredu nemaju ni smisla ni duha na Fejsu svoje šefice napisati nešto što svi, prije svega građani kojima ona služi, mogu pročitati jednoznačno i razumjeti na isti način. Predsjednica je očekivano izjavila da se šalila, a naš epilog bi bio: s javnošću, s građanima kojima služi, se komunicira jasno, a ne u maniri čarobne kugle.

Lijeva koalicija Hrvatska raste je objavila svoje liste. Komparaciju ne možemo raditi, jer Domoljubna još nije objavila svoje. Žene u Milanovićevoj ekipi na listama baš i nisu pozicionirane u duhu europskog lijevog centra. Ispunili su žensku kvotu, ali većina, osim Milanke Opačić i još tu i tamo koje, je iza sedmog mjesta. Kotromanović u desetoj, Lalovac u šestoj, a Milošević iz SDSS-a u devetoj kako bi preferencijalno pokupio glasove srpske manjine. A tko jamči da će svi birači srpske manjine, a riječ je o ljudima iz Dalmacije, glasati za njega i procijeniti ga svojim najboljim političkim predstavikom? Vladajuća koalicija i SDSS su procijenili da hoće i tvrde kako nije riječ o koaliciji. Već o suradnji.

Koordinator udruge Franak je podnio ostavku. Isto putem Facebook profila. I na njemu umjesto da to kaže tansparentno pred kamerama i mikrofonima, s mogućnošću dodatnih pitanja, napisao da mu je ministar Lalovac rekao da će zakon o konverziji švicarskog franka pasti ili biti suspendiran na Ustavnom sudu odmah poslije izbora. Ustavni sud priopćenjem apelira da se njih ne koristi u predizborne svrhe, a ministar Lalovac kaže kako o tome postoje razne priče.

Hrvatska je pobjedom na Malti osigurala izravan put na Euro u Francuskoj iduće godine. Navijači se opet nisu proslavili, dan prije u nekom klubu su se potukli s redarima srpske nacionalnosti. Šest ih je uhićeno, a na sam dan utakmice preventivno ih je pritvoreno još 15. Ne služe Hrvatskoj na čast.

Ali Hrvatskoj na čast služe sve njezine žene. Lijepe, obrazovane, vrijedne stignu biti sve - i intelektualke i znanstvenice i radnice, ali i što je najvažnije - mame. Jedna od njih je Marija, ove godine proglašena najuzornijom seoskom ženom. Sve ovo što napravi, njezinih je ruku djelo.

Životni uspjeh su joj naravno, njezina tri dečka. A najvažnija jest potpora obitelji. Iz nje crpi i radost i motivaciju. Bravo, Marija! Svaka Vam čast.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene